Tenis
0

"Delo": Kako bi izgledala Ljubičićeva karijera da je ostao u Sloveniji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Već dugo je Ivan Ljubičić jedan od najboljih svjetskih reketa, a kako bi se odvijala njegova karijera da je prije 15 godina njegova obitelj ostala u Ljubljani, gdje se zadržala sedam dana nakon izgona iz Banja Luke, te kako bi danas izgledao slovenski tenis.

To pitanje u razgovoru s Ljubičićem o njegovu sportskom putu, Federeru, Nadalu, te izgledima hrvatske reprezentacije u Davis kupu, nije mogao zaobići ni vodeći slovenski dnevnik "Delo", koji je Ivana pitao i zašto se hrvatski i srpski 'navijači' sukobljavaju na turnirima u Australiji.

"Naša je želja, istina, bila da ostanemo u Ljubljani, ali te mogućnosti nije bilo. A, što bi bilo da je bilo, drugo je pitanje", rekao je Ljubičić. A, na pitanje razmišljali li o uzimanju slovenskog državljanstva, odgovorio je da je to prvi put da ga netko tako nešto pita.

"To se vjerojatno nije moglo dogoditi jer su moji roditelji Hrvati. Uostalom, 1993. sam otišao u Italiju, za koju sam imao priliku igrati, ali su se stvari zakomplicirale", rekao je Ljubičić, dodajući da mu se čini najlogičnijim da igrač nastupa za državu u kojoj živi i da bi - da se je dogodilo da živi u Sloveniji - vjerojatno nastupao pod slovenskom zastavom ako bi njegova karijera imala istu putanju.

"Ali, kad sam bio mlađi - nisam bio dobar ni za turnir u Domžalama, a vi ste imali puno kvalitetnije igrače jer su Miha Gregorc, Andrej Kraševec i Grega Krušič bili bolji od mene sve do 1995. ili 1996. godine", dodao je Ljubičić.

A na pitanje je li ga šokiralo to što su se hrvatski i srpski navijači na otvorenom prvenstvu Australije, rekao je da jest i da do takvih izgreda na žalost dolazi jer je među emigrantima u Australiji jači nacionalni naboj nego u njihovom starom kraju.

"Australija je doista nešto posebno. Tamo sam već vidio i tuču između Slovenaca i Srba, doduše u manjim razmjerima", rekao je Ljubičić, dodajući da je takvim 'navijačkim' skupinama svejedno da li se sukobljavaju na teniskim turnirima, nogometnim igralištima ili utakmicama u kriketu.