Tenis
22

Delić uoči meča Berdych - Džumhur: Damir mora biti agresivniji, ima šanse u dva seta

Piše: D. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U osmini finala ATP turnira u Dohi snage će odmjeriti šesti igrač svijeta, Čeh Tomaš Berdych i 82. igrač svijeta, najbolji bh. teniser Damir Džumhur. Popularnog Džumija očekuje veliki izazov, a selektor Davis Cup reprezentacije BiH Amer Delić vjeruje da naš teniser ima svoje šanse ukoliko odigra agresivno.

"Ovaj turnir je odlična šansa za Damira i definitivno ima šanse protiv Berdycha u meču koji se igra na dva dobivena seta. Jedno je sigurno, morat će biti malo agresivniji nego prošli put u Australiji. Ako eliminiše Berdycha, to će mu mnogo značiti u novoj sezoni, pritisak zbog branjenja bodova će biti manji, dobit će više samopouzdanja i slično. Kad dobiješ igrača koji je u Top 10, onda vjeruješ da i ti tamo pripadaš", izjavio je Delić za portal Klix.ba.

Berdych je favorit, ali Džumhur se ne treba predati, nego se fokusirati na svoju igru.

"Moramo biti realni, svima je jasno zašto je Berdych šesti teniser svijeta. Njegovi snažni udarci su mu najjače oružje. Damir to još uvijek nema, mora igrati pametno, bez gubljenja snage na gluposti", istakao je selektor Davis Cup reprezentacije BiH.

On je zadovoljan Džumhurovim rezultatima iz prošle sezone, a za napredak na ATP listi mora bolje iskorištavati šanse na grand slamovima.

"Što se tiče prošle sezone, mislim da je imao odličnu šansu na US Openu, koju nije iskoristio. To mu je moglo olakšati ostatak sezone. S druge strane, odlično je odradio većinu challengera. Ove sezone mu je potreban korak naprijed, a za to će morati pronaći način da iskoristi prilike na grand slamovima", završio je Delić.

Meč Tomaš Berdych - Damir Džumhur je na programu danas od 18:00 sati.