Naši teniseri bolji od Estonaca
0

Delić pobijedio Zoppa i donio BiH historijski uspjeh

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Teniska reprezentacija BiH eliminisala je Estoniju u 2. kolu Euroafričke zone Davis Cupa i za prolazak u I zonu sastat će se sa reprezentacijom Danske, koja je danas nadigrala Latvijce sa 3:2.

U prvom današnjem meču sastala su se dva najbolje rangirana tenisera. Naš Amer Delić uspio je savladati Jurgena Zoppa sa 3:0 (7:6, 6:3, 7:5) i na taj način donio historijski plasman za našu tenisku vrstu.

Poslije iscrpljujućih 75. minuta i spašenih osam set lopti Amer Delić, u tie – breaku prvog seta uspio slaviti sa 14:12. Jurgen Zopp je prve set lopte imao nakon oduzimanja servisa Ameru Deliću, ali je naš teniser plešući po žici uspio ostvariti rebreak i ostati u igri. I u tie breaku Zopp je imao više prilika za slavlje, ali je Delić hrabrom igrom anulirao zaostatak. Svoju drugu set loptu je znalački iskoristio i donio slavlje za oko 2.000 gledalaca u dvorani "Mejdan". U prvom setu Delić je imao šest as udaraca naspram dva Zoppova.

U drugom setu psihološka prednost bila je na strani Delića, koju je on obilato iskoristio. Za 39 minuta igre slomio je otpor protivnika, u šestom gemu i do kraja sačuvao svoj servis za 6:3.

Treći set poslije velike borbe pripao je Deliću. On je napravio break kod rezultata 5:5, te u dvanestom gemu servirao za meč. Bez većih poteškoća Delić je sačuvao svoj servis, a onda je uslijedilo veliki slavlje naših reprezentativaca i gledalaca u "Mejdanu".

"Bilo je izuzetno teško u prvom setu. Previše sam se mučio na svoj servis, a nisam pravio pritisak na servis Zoppa. On je to iskoristio, a ja sam se faktički vraćao iz mrtvih. Spasio sam osam set lopti, a slična iskustva imao sam i ranije. Jednom sam u tie breaku gubio 0:6, ali sam ga uspio riješiti u svoju korist", rekao Amer Delić.

On već večeras putuje za Zagreb, odakle će krenuti ka San Franciscu. U srijedu ga očekuje učešće na turniru u Kaliforniji.

"Rival mi je neko od kvalifikanata. Uglavnom, presretan sam zbog ovog uspjeha i sa nestrpljenjem čekam susret sa Dancima", zaključio je Delić.

U posljednjem turnirskom meču bez ikakvog rezultatskog značaja u "Mejdanu" su se sastali Brkić i Ivanov, a naš teniser odnio je pobjedu, pa je ukupni rezultat glasio 3:2 za BiH.

Ukupni rezultati:

BiH - Estonija 3:2 singl (8. jula): Aldin Šetkić - Jurgen Zopp 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 2:6 Amer Delić - Jaak Poldma 6:4, 6:1, 7:5 dubl (9. jula):

Amer Delić/Ismar Gorčić - Jurgen Zopp/ Mait Kunnap 6:4, 6:1, 6:7(1), 2:6, 6:2 singl (10. jula): Amer Delić - Jurgen Zopp 7:6 (12), 6:3, 7:5. Tomislav Brkić - Vladimir Ivanov 5:7, 6:2, 3:6

Meč BiH - Danska igrat će se od 16. do 18. septembra 2011. godine.