Tenis
20

Delić: Naši teniseri su u odličnoj formi, vjerujem u pobjedu protiv Litvanije

FENA
Teniska Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine od 12. do 14. septembra u Sarajevu igrat će meč posljednjeg, 3. kola Druge grupe Euroafričke zone protiv selekcije Litvanije.

Selektor bh. tima Amer Delić danas je dostavio Svjetskoj teniskoj federaciji (ITF) zvanični sastav Davis Cup reprezentacije BiH. Kako se i očekivalo, Delić nije mijenjao tim koji je u aprilu pobijedio favorizirane Fince, te će boje BiH braniti Damir Džumhur, Mirza Bašić, Tomislav Brkić i Nerman Fatić.

U izjavi za Agenciju Fena Delić ističe da očekuje odlične teniske mečeve kao i da vjeruje u pobjedu svojih izabranika i historijski plasman selekcije BiH u Prvu grupu Euroafričke zone.

"Imamo dobre igrače koji su trenutno u odličnoj formi, zbog čega smo na papiru favoriti. Drago mi je i što igramo u Sarajevu, gdje očekujemo veliku podršku domaće publike. U svakom slučaju ne smijemo podcijeniti naše protivnike za koje će nastupiti odlični teniseri. Nekoliko puta smo gubili u trećem kolu Davis Cupa, a ovoga puta vjerujem da imamo dobru šansu za plasman u Prvu grupu i historijski uspjeh za bh. tenis", rekao je Delić.

Selektor BiH je upozorio na iskusne litvanske tenisere Ricardasa Berankisa i Laurynasa Grigelisa, za koje smatra da su odlični igrači, a pored njih u Sarajevu će nastupiti Lukas Mugevicius i Dovydas Sakinis, predvođeni selektorim Rimvydasom Mugeviciusom.

Žrijeb parova i raspored mečeva bit će obavljen 11. septembra.

Delić raspored mečeva ne smatra toliko bitnim jer su svi bh. teniseri spremni za okršaj sa Litvancima, ali zadovoljan bi bio ukoliko bi trenutno najbolji bh. teniser Džumhur igrao prvi meč.

"Raspored mečeva ne igra tako bitnu ulogu, ali bilo bi dobro kada bi Džumhur igrao prvi meč i kada bi poveli s 1:0. U svakom slučaju, koji god naš igrač bude igrao prvi meč vjerujem da će biti potpuno spreman za taj izazov", dodao je Delić.

Okupljanje reprezentacija predviđeno je za nedjelju, 7. septembra, a od ponedjeljka počinju treninzi u Sportskoj dvorani "Ramiz Salčin" u kojoj će se igrati meč.