US Open
0

Del Potro razbio Nadala u polufinalu

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Argentinac Juan Martin Del Potro trećom je uzastopnom pobjedom protiv Španca Rafaela Nadala izborio plasman u svoj prvi finale na Grand Slam turnirima.

Del Potro je u prvom polufinalnom meču na US Openu deklasirao Nadala 6-2, 6-2, 6-2 nakon 2 sata i 20 minuta igre. Kao što smo spomenuli, to mu je bila treće pobjeda u nizu protiv Nadala, nakon što je Španac dobio prva četiri međusobna sraza. Posljednji od njih ove godine u Indian Wellsu, a nakon toga je Del Potro bio bolji u Miamiju i u Montrealu.

Dakle, i tri prethodna meča odigrali su na betonu, kao i ovaj u New Yorku, u kojem je Argentinac, kao što sugerira i rezultat, bio apsolutni vladar na terenu od prvog do posljednjeg poena.

Od početka je zaigrao s maksimalnim rizikom, a na njegove razorne servise i udarce s osnovne crte Nadal jednostavno nije imao nikakav odgovor. Usto, Španjolac je napravio i 27 neforsiranih pogrešaka, Argentinac samo jednu više, što je bilo krucijalno s obzirom da je Del Potro daleko više riskirao sa svojim udarcima nego Nadal.

Del Potro je imao ukupno 14 izravnih poena više, a tek bi brojka forsiranih pogrešaka, koja se ne nudi u statistici, do kraja pokazala koliko je Argentinac u ovome meču bio dominantniji.

Nadal bi možda imao nešto veće izglede da je uspio realizirati jednu od pet break lopti, tri u prvom i još jednu u drugom setu. No, nakon što je Del Potro dobio prva dva seta, Nadalov je govor tijela jasno govorio da on u ovome meču više niti ne računa na preokret.

Valja podsjetiti da je Španac ove godine nakon Roland Garrosa pauzirao duže od dva mjeseca zbog problema s koljenima, a u New Yorku se tužio na bolove u trbušnom zidu.

No, sve to ne umanjuje vrijednost Del Potrovog trijumfa. Argentinac, koji uporno ponavlja da mu je US Open najdraži turnir u karijeri, sjajnim je tenisom izborio svoj prvi Grand Slam finale, te s punim pravom može razmišljati i o prvom naslovu, bez obzira tko će mu biti protivnik. A protivnik će mu biti pobjednik drugog polufinala između peterostrukog pobjednika ovog turnira u zadnjih pet godina, Švicarca Rogera Federera i Srbina Novaka Đokovića.

Del Potro je postao prvi Argetinac koji se uspio kvalificirati u finale US Opena nakon Guillerma Vilasa 1977. godine, koji je tada i osvojio turnir.

US Open, polufinale:

Del Potro (6) - Nadal (3) 6-2, 6-2, 6-2