Tenis
129

Dea Herdželaš za Klix.ba: Iduće godine planiram ući među 200 najboljih

Piše: Elvis Bunić
Dea Herdželaš: Iduće godine želi igrati Grand Slamove
Dea Herdželaš: Iduće godine želi igrati Grand Slamove
Naša najbolja teniserka Dea Herdželaš sutra igra meč prvog kola ITF turnira u Dubaiju vrijednom 75.000 dolara. Herdželaš (359. na WTA listi) će igrati protiv Ruskinje Natalije Vihljanceve (229. na WTA listi) ne prije 12 sati po našem vremenu.

"Nataliju znam od ranije, dobra je igračica. U svakom slučaju, bit će dobar meč, a ja ću dati svoj maksimum. Za sutra su najavili temperaturu i do 35 stepeni, ali nadam se da mi to neće predstavljati problem", poručuje iz prijestolnice Ujedinjenih Arapskih Emirata Dea Herdželaš u razgovoru za Klix.ba.

Ova Sarajka, koja je prekjučer napunila 19 godina, iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate. Prije tri godine bila je 790. teniserka svijeta, prošlu godinu je završila na 519. mjestu WTA liste, a ove je došla do najboljeg renkinga karijere, koji će iduće sedmice biti 232. mjesto.

"Jako mi je drago da je ova godina uspješna. Puno radim i maksimalno se trudim da uvijek dam sve od sebe jer to je jedini način da se dođe do rezultata. Potrudit ću se do kraja godine da uđem u Top 300, što je bio i cilj za ovu sezonu", kaže Dea, koja dodaje kako će poslije turnira u Dubaiju vjerovatno otići na zimske pripreme, te da će možda pred kraj godine odigrati još dva turnira.

Dea, koju trenira naš nekadašnji teniser Haris Bašalić, ima velika očekivanja od naredne godine.

"Iduće godine planiram ući među 200 najboljih na svijetu i igrati Grand Slamove", poručuje Herdželaš, koja je tokom dosadašnje karijere ostvarila nekoliko zapaženih pobjeda, a svakako najveća je ona od prije dvije godine, kada je u Podgorici savladala tadašnju 75. igračicu svijeta, Čehinju Renatu Voračovu.

No, za vrhunske rezultate potreban je i veći novac, što je problem svih sportista u našoj zemlji, a ni mlada Herdželaš nije izuzetak.

"Država, kao i uvijek, nažalost ne pruža nikakvu podršku. Do sada me je sponzorisao BH Telecom. Taj ugovor je istekao, a iskreno se nadam da ćemo ga obnoviti. Tenis je veoma skup sport. Moji godišnji troškovi su jako veliki, između 30 i 50 hiljada eura. Moja porodica i ja se borimo svim silama da izguramo ovu priču do kraja", kaže Dea Herdželaš, naša najbolja teniserka, koja ove godine ima skor od 44 pobjede i 19 poraza, te je osvojila titulu u Tunisu.