Tenis
16

Davis Cup: Bh. teniseri otputovali u Finsku

FENA
Teniska Davis Cup reprezentacija Bosne i Hecegovine danas je otputovala u Helsinki u kojem će od 4. do 6. aprila protiv domaće selekcije Finske igrati meč 2. kola Druge grupe euro-afričke zone.

Boje BiH u Finskoj će braniti Damir Džumhur (160. igrač na ATP listi), Mirza Bašić (223.), Tomislav Brkić (474.) i Nerman Fatić (806.), a ekipu će predvoditi trener Aljoša Pirić.

Finska će nastupiti izmjenjenom sastavu u odnosu na njihov zadnji meč protiv Bugarske, jer zbog povrede neće igrati njihov drugi najbolji teniser Micke Kontinen (409.). Finci će nastupiti u sastavu Jarko Nieminen (40. igrač na ATP listi), Henrik Sillanpaa (715.), Juho Paukku (1451.) i Henri Kontinen (1699.).

U odsustvu selektora Amera Delića, trener Aljoša Pirić izrazio je zadovoljstvo što će voditi mladu i talentovanu bh. ekipu.

"U meču protiv Finske nema favorita. Svi smo svjesni da će protiv Nieminena biti teško i za Mirzu i za Damira, ali obojica već imaju pobjede protiv top 100 igrača i ukoliko odigraju onako kako mogu protiv Nieminena, sve je moguće. Ali za nas svakako ostaje prioritet da obezbijedimo poen, odnosno dva, protiv druge ploče i na taj način održimo pritisak na Fince tokom cijelog vikenda", kazao je Pirić, koji već dugi niz godina živi i radi u SAD.

Ekipu Finskoj neće vodiit selektor Amer Delić, zbog privatnih obaveza koje je najavio prije preuzimanja selektorske fukncije.

"Ono što je svakako bitno jeste da sam u stalnom kontaktu sa igračima, pratim njihove nastupe i komuniciram sa Teniskim savezom i Piroćem, koji je ujedno bio i moj pomoćnik na meču protiv Grčke. Znamo da možemo igrati protiv Finaca iako imaju i Nieminena i zaista jak dubl tim, ali i mi s druge strane imamo dvije zaista solidne singl ploče sa dva mlada igrača u usponu, kao i dubl tim koji može igrati na veoma visokom nivou. Naravno, znamo da su Finci favoriti ali upravo tu možda i vidim našu malu šansu, jer naši teniseri zaista nemaju šta da izgube sa svojim nastupom u Finskoj", optimističan je Delić.

Naš najbolje rangirani teniser Damir Džumhur kazao je da on i njegovi suigrači u Finsku idu da se nadigravaju.

"Kada smo vidjeli žrijeb Davis Cupa znali smo da će ovo kolo biti teško, ali tu smo da damo sve od sebe, da predstavimo BiH u najboljem mogućem svjetlu i naravno da probamo napraviti malo iznenađenje u Helsinkiju. Ja trenutno igram jako dobro, dobro se osjećam iako nisam zadovoljan rezultatima sa američke turneje, ali to je tenis i u nekim slučajevima nijanse odlučuju", kazao je Džumhur.

Pobjednik meča Finska - BiH za ulazak u Prvu grupu euro-afričke zone igraće kao domaćin protiv pobjednika susreta između domaćina Južnoafričke Republike i Litvanije.