Finale
0

Davis Cup: Berdych donio Češkoj izjednačenje

Totalsport
Tomaš Berdych
Tomaš Berdych
Nakon prvog dana velikog finala Davis Cupa u Pragu između Češke i Španije rezultat je neodlučen 1-1. Domaćinu je izjednačenje donio Tomaš Berdych.

Nakon lagane Ferrerove pobjede od 3-0 u setovima protiv Radeka Štepaneka, velika se borba odvijala u drugom meču u kojem je Berdych sa 6-3, 3-6, 6-3, 6-7(5), 6-3 pobijedio Nicolasa Almagra. Nije Španija uopće bila daleko od velikog 2-0 vodstva, što bi ju silno približilo novoj pobjedi u ovom takmičenju, no na oduševljenje glasne domaće publika Berdych je izjednačio na 1-1 i drama se prebacuje na subotu kada se igra meč parova.

Za domaćina su u tom meču prijavljeni Štepanek i Berdych, a za goste Marc Lopez i Granollers, par koji je nedavno pobijedio na ATP Finalsu u Londonu.

Almagro se odlično izvukao u ovom meču tokom četvrtog seta. Berdych je imao 2-1 u setovima i break u četvrtom, ali je drugi španski reket vratio break i potom u tie-breaku poveo s ogromnih 5-0. Berdych je čak mogao potpuno zakomplicirati meč u tie-breaku, te se došuljao do 6-5, ali potpuno nije okrenuo taj dio meča.

Na startu ključnog petog seta Almagro je odmah imao dvije break-lopte, ali ih nije iskoristio. Break-gemova nije bilo do 3-2 za Berdycha, kada je Čeh uspio smiriti suparnički servis. No, Almagro je odmah u idućem gemu vratio izgubljeno, ali i opet posrnuo kod 4-3 za Čeha, makar je nakon tri spašene break-prilike imao gem-loptu.

Kod 5-3 Berdych više nije napravio korak unatrag, te je dobio meč nakon četiri sata igre, koji je, dakle, donio izjednačenje na 1-1.

Davis Cup finale, 1. dan:

Češka - Španija 1-1

Berdych - Almagro 6-3, 3-6, 6-3, 6-7(5), 6-3 Štepanek - Ferrer 3-6, 4-6, 4-6