ATP Doha
0

Davidenko savladao Nadala

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
U finalu ATP turnira u Dohi će u subotu igrati drugi i četvti nositelj, Švicarc Roger Federer i Rus Nikolaj Davidenko. Branitelj naslova od prošle godine, Davidenko, u polufinalu je savladao Rafaela Nadala 6-3, 6-2.

Bila je to repriza prošlogodišnjeg finala s istim ishodom. Nakon ove pobjede Davidenko protiv Nadala ima pozitivan omjer 6-4, s tim da je dobio posljednja četiri meča.

Ovom prilikom se Nadal, osim s Davidenkom, borio i s vlastitim problemima vezanim za fizičko stanje. Tokom turnira u Dohi je imao problema s temperaturom, a izgleda da su se slične tegobe pojavljivale i tokom meča protiv Davidenka. Tražio je tako početkom drugog seta i pomoć fizioterapeuta.

Međutim, uprkos tome, Davidenko je odigrao odličan meč, pogotovo nakon 3-3 u prvom setu kada je demonstrirao dobro poznati napadački tenis iz svake pozicije i pri svakom udarcu. Uostalom, četiri pobjede u nizu su dokaz da Davidenko ima igru za Nadala.

Meč je trajao jedan sat i 24 minute, a Davidenko je čak pet puta oduzimao servis suparniku. Dominacija se vidi i u broju osvojenih poena (66-48).

U finalu će Federer i Davidenko odigrati 17. međusobni meč. Švicarac je u velikoj prednosti 14-2, ali prošle godine na istom terenu u Dohi je bolji bio Davidenko. Tada je slavio sa 6-4, 6-4.

ATP Doha, polufinale:

Davidenko (4) - Nadal (1) 6-3, 6-2

Federer (2) - Tsonga (3) 6-3, 7-6(2)