Tenis
0

Davenport i Bollettieri primljeni u tenisku Kuću slavnih

Totalsport
Lindsay Davenport
Lindsay Davenport
Bivša broj 1 ženskog tenisa Lindsay Davenport i legendarni trener Nick Bollettieri bili su među pet osoba koje su ove subote primljeni u Međunarodnu tenisku kuću slavnih.

Osim Davenport i Bollettierija u Kuću slavnih primljeni su holandski igrač u invalidskim kolicima Chantal Vandierndonck, dugogodišnja teniska izvršna direktorica Jane Brown Grimes i britanski komentator John Barrett. Oni su se priključili 235 drugih osoba iz 20 zemalja širom svijeta u 60-godišnjoj tradiciji. U Kuću slavnih su primljeni uoči polufinalnih susreta na ATP turniru u Newportu.

Davenport (38) je trostruka osvajačica Grand Slam naslova, koja je 98 sedmica provela na broju 1 WTA tabele. Osvojila je po jednom Australian Open, Wimbledon i US Open, te je uzela i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine. Sveukupno je u karijeri osvojila 55 WTA naslova.

Bollettieri (82) je bio trener deset igrača i igračica koji bi u jednom trenutku svoje karijere zasjeli na broj 1 ATP ili WTA tabele. Njegovi su puleni između ostalih bili Andre Agassi, Jim Courier, Monica Seles i Boris Becker. Radio je i sa sestrama Serenom i Venus Williams, kao i Marijom Šarapovom.

Godine 1978. je osnovao internat i tenisku akademiju, koji su se do danas razvila u veliki projekt s čak osam sportova u ponudi. Godišnje kroz internat i akademiju profilira više od 900 studenata.

"Sada znam kakav je osjećaj popeti se na Mount Everest. Pogled odozgo je uistinu sjajan", rekao je legendarni teniski trener.