Tenis
23

Danas počinje Wimbledon, Džumhur na startu protiv Denisa Kudle

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Treći Grand Slam sezone Wimbledon počinje danas. Glavni favorit za titulu je neprikosnoveni Novak Đoković. Najbolji bh. teniser Damir Džumhur u prvom kolu igrat će protiv naturalizovanog amerikanca Denisa Kudle koji je trenutno 66. igrač svijeta.

Wimbledon je najprestižniji teniski turnir na svijetu i jedini koji se igra na travi. San svakog tenisera i teniserke je titula na Wimbledonu. Titulu u muškoj konkurenciji brani Novak Đoković, a u ženskoj Serena Williams.

Damir Džumhur koji je trenutno 90. igrač svijeta, već danas u prvom kolu u 12:30 sati po srednjoevropskom vremenu igra protiv Denisa Kudle.

Nagradni fond ovogodišnjeg Wimbledona je povećan i iznosi 28,1 milion funti, što je više od 36 miliona eura. Pobjednici u muškom i ženskom singlu ovog ljeta dobit će po dva miliona funti (oko 2,6 miliona eura), što je povećanje od 6,4 posto u odnosu na prošlu godinu.

Phil Book, predsjednik All England Cluba, smatra da će ukupni nagradni fond Wimbledona 2016. biti najveći u historiji tenisa. No, isto tako Book očekuje da će ga US Open koji se igra nešto kasnije, od 29. augusta do 11. septembra, premašiti.

Prvi šampionat Wimbledona u muškoj konkurenciji održan je 1877. godine, a u ženskoj 1884. godine. Najuspješniji teniseri na Wimbledonu su Pete Sampras i Roger Federer sa po sedam titula.

U ženskoj konkurenciji Serena Williams je Wimbledon osvajala šest puta.

Ovogodišnji Wimbledon na programu je od 27. juna do 10. jula.