Tenis
4

Damir Džumhur za Klix.ba: Novak Đoković mi je rekao da ću biti vrhunski teniser

Piše: J. H.
Damir Džumhur
Damir Džumhur
Bh. teniser Damir Džumhur nakon pet pobjeda u kvalifikacijama i glavnom turniru, porazom od Tomasa Berdycha se oprostio od Australian Opena. Nastupom u trećem kolu prvog ovogodišnjeg Grand Slam turnira, Džumhur je zauvijek ušao u historiju bh. tenisa.

Džumhur je u meč protiv sedmog tenisera svijeta ušao nervozniji nego u svih pet prethodnih mečeva protiv Dustina Browna, Nielsa Deseina i Rubena Bemelmansa u kvalifikacijama, te Jana Hajeka i Ivana Dodiga.

"Definitivno sam bio u grču iako se to nije moglo vidjeti. Ali, to je normalno jer sam prvi put igrao protiv tenisera koji je među deset najboljih na svijetu. Bilo je malo umora, ruke i noge su mi bile 'teške', a protiv ovakvih tenisera morate biti u stopostotnoj formi. Ali, mislim da sam pružio dobar otpor", kaže Džumhur za Klix.ba.

Berdych je slavio sa 3:0 u setovima (4:6, 2:6, 2:6). Damir kaže da posljednja dva seta možda nisu trebala završiti sa 6:2.

"Pokazao sam da mogu igrati sa najboljim igračima, ali isto tako da moramo još mnogo raditi da bih pobijedio i došao na taj nivo", kaže Džumhur.

On se danas susreo sa drugim teniserom svijeta, Srbijancem Novakom Đokovićem, koji mu je nakon meča sa Berdychom prišao i čestitao.

"Rekao mi je da sam napravio veliku stvar, da me prati i da sam sve mečeve odigrao jako dobro. Rekao je i to da je Berdych trenutno bolji i iskusniji, ali da sam ja blizu tog nivoa i da vjeruje da ću uskoro biti puno, puno bolje rangiran. Također, kazao je da bi me opet volio vidjeti na ovako velikim turnirima i da igra protiv mene. Vrlo bitna stvar koju mi je rekao da igru i motivaciju koju trenutno imam, prebacim na manje turnire koji predstoje. On vjeruje da imam veliku budućnost u tenisu i da ću biti jedan od vrhunskih igrača", kaže Džumhur o razgovoru sa Đokovićem.

U svim mečevima u Melbournu u kojima je Džumhur igrao, na tribinama su bili bh. navijači koji su bodrili 21-godišnjeg tenisera.

"Bili su perfektni i ne znam kako da im se zahvalim. Nadam se da ću ih opet ubrzo sresti jer ovo što su oni napravili je jedna lijepa priča. Danas u Hisense Areni koja prima preko 10.000 gledatelja oni su opet bili najglasniji. Siguran sam da imam najbolje navijače. Đoković mi je rekao da trebam biti ponosan na njih što i jesam", kaže Džumhur.

U susretu protiv Dodiga, na tribinama su se uz harmoniku pjevale sevdalinke i navijačke pjesme.

"Možda je to stvar koja prelazi granice tenisa, ali mislim da ništa loše u tome nema. Svi su se dobro zabavili i imali lijep dan. Oni su bili glavna atrakcija u Melbournu i drago mi je što su ušli u historiju kao jedini koji su unijeli harmoniku na teniske terene. Bili su fantastični svih ovih dana i oni su uveliko zaslužni za moj uspjeh", dodaje naš sagovornik.

Nakon meča, Berdych je čestitao Džumhuru te kazao da je pred mladim bh. teniserom svijetla budućnost, da je veliki borac i izuzeto talentiran.

"Lijepo je znati da igrač protiv kojeg ste igrali o vama na ovaj način govori. Želim da pratim njihove riječi, da radim mnogo i, ako mi najbolji igrači svijeta predviđaju lijepu budućnost, onda postoji velika šansa da tako i bude", dodaje 21-godišnji bh. teniser.

On poručuje da se od njega ne može očekivati da u narednom periodu prođe kvalifikacije ostalih Grand Slamova i da učestvuje na najvećim svjetskim teniskim turnirima.

"To je nerealno očekivati, treba ići korak po korak. Cilj za ovu godinu je bio ulazak u 150 tenisera svijeta gdje sam i ušao nakon ovog turnira. Do kraja godine želim ući među Top 100 tenisera ili biti blizu. Nadam se da ću ga ostvariti i ovaj turnir će biti jedna velika motivacija, potpora za daljnji rad, samopouzdanje i sigurnost", kaže Damir Džumhur na kraju razgovora za portal Klix.ba.