Tenis
223

Damir Džumhur za Klix.ba: Cilj mi je osvojiti barem jedan od naredna tri Challengera

Piše: O. T.
Damir Džumhur (Foto: EPA)
Damir Džumhur (Foto: EPA)
Osvajanjem ATP Challengera u Kazablanki Damir Džumhur je ostvario renking karijere i sada zauzima 77. mjesto na ATP rang-listi. Tokom razgovora za naš portal moglo se osjetiti Damirovo zadovoljstvo, ali i odlučnost da do kraja godine osvoji još barem jedan Challenger.

Naš najbolji teniser je proteklih mjesec i po dana proveo u Maroku, gdje je otišao s ciljem da dobrim igrama ostvari renking karijere. U tome je i uspio iako početak nije krenuo najbolje. Na Challengeru u Mohammediji ispao je od španskog tenisera Rubena Hidalga u prvom kolu.

"Otišao sam u Maroko s ciljem da barem jedan turnir odigram dobro. A teško je povezati ovako dva jaka Challengera. Bez obzira na to što se igralo u Maroku, turniri su bili jaki pošto su došli najbolji igrači koji igraju na zemljanoj podlozi", objasnio je Džumhur.

Ipak, nakon poraza od Hidalga, naš najbolji teniser se uspio vratiti u takmičarsku formu i u Kazablanki osvojiti tron.

"Do Kazablanke sam se vratio u formu iako sam imao teške protivnike do finala. Sa Inigom Cervnantesom sam igrao u četvrtfinalu, a on je jedan od najboljih na zemljanoj podlozi u Challengerima ove sezone. U polufinalu sam igrao protiv Toro Daniela koji me dobio u Braunchweigu, dok me u finalu dočekao Munoz de la Nava koji igra tenis života i on je u TOP 100.

Svaki meč od četvrtfinala sam igrao u tri seta, što pokazuje koliko je teško bilo. Pored svega toga, imao sam problema s temperaturom i stomačnim virusom, ali sam izvukao najbolje", kazao je 23-godišnji Džumhur.

Naredna stanica našeg tenisera je Južna Amerika gdje će odigrati još tri Challengera. Južnu Ameriku je odabrao pošto se turniri igraju na zemljanoj podlozi, a to je Damirova omiljena podloga. Cilj je da s dobrim rezultatima na naredna tri Challengera ostvari plasman među TOP 70 tenisera svijeta.

"Blizu sam 70. mjesta pošto me od toga dijeli 20 poena. Ukoliko bih uspio ući među 70 najboljih, bio bih zadovoljan. Ako to uspijem, onda naredne godine imam zagarantirane glavne ATP turnire i Grand Slamove u prva tri-četiri mjeseca bez obzira na to šta bih napravio tom periodu", napominje Džumhur kojem je turnir u Kazablanki njegov šesti osvojeni Challenger u karijeri.

"Polufinale jednog Challangera u Južnoj Americi bi me dovelo do 71. mjesta, a jedno finale me uvodi među TOP 70. Da bih se primakao 60. mjestu morao bih osvojiti jedan Challenger i odigrati barem polufinale još jednog. Ipak, sa osvojenih 80 ili 90 bodova bio bih zadovoljan i to bi bio dobro odrađen kraj godine", ističe Džumhur.

Za kraj, Damira smo pitali koliko je fizički spreman da odigra još tri kvalitetna turnira, a on je konstatovao da je ove godine napravio puno bolji plan kada je u pitanju fizička potrošnja.

"Bolje sam planove pravio za ovu sezonu i manje sam se trošio. U posljednjih mjesec i po sam osvojio dva Challengera, što govori o mojoj spremi. Mislim da ću i ova tri turnira izdržati. Sada slijedi sedmica dana pauze, pa onda tri vezana turnira", kazao je Džumhur.