Tenis
91

Damir Džumhur za Klix.ba: Cilj mi je doći do 170. mjesta na svijetu

Piše: Edin Isanović
Damir Džumhur
Damir Džumhur
Jedan od najboljih bh. tenisera Damir Džumhur posljednjih mjeseci napredovao je na ATP listi. Dobri rezultati na međunarodnim turnirima pomogli su mu da napreduje. Već drugu sedmicu nalazi se u glavnom gradu BiH zbog fakultetskih obaveza. Za naš portal kaže da u budućnosti želi doći do 170. mjesta na rang-listi.

"Ljetni dio sezone sam odigrao dosta dobro i napredovao sam na ATP listi od kraja maja za skoro stotinu mjesta. Trenutno sam 210. na svijetu, a najbolji ranking mi je 198. mjesto od prije nekoliko sedmica. Do kraja godine ima još četiri ili pet turnira te se nadam da ću dobrim partijama napredovati još više. Cilj mi je doći do 170. mjesta do kraja godine i dat ću sve od sebe da to postignem", kaže za Klix.ba Džumhur.

Otkrio je kako provodi slobodno vrijeme kada nije na teniskom terenu.

"U Sarajevu sam već dvije sedmice i to vrijeme kada sam kući koristim za učenje i posvetim se fakultetu. Jučer sam položio posljednji ispit u prvoj godini. Inače, studiram Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Pored učenja, često sam na internetu, a volim slušati muziku. Čitam portale, posebno Klix, a volim pročitati zanimljivu knjigu ili neke autobiografije poznatih sportista", dodaje Džumhur.

Otac teniski trener

Damir kaže da njegov radni dan počinje u sedam sati ujutro, kada se budi. Sat vremena poslije ima kondicioni, a oko 10 sati i teniski trening koji traje dva sata.

"Nakon toga odmaram, a često uzmem da učim do sljedećeg kondicionog treninga, koji je najčešće oko 16 sati. Kada dođem kući opet se malo odmorim i nastavim da se educiram. Ipak, vodim računa da ne bude do kasno, da bih se mogao odmoriti i naspavati. To je moj dan u ovom periodu kada sam između turnira i spremam ispit. Za vrijeme priprema to izgleda drugačije, kao i za vrijeme turnira, gdje sam potpuno posvećen dešavanjima na terenu i oko njega“, kaže bh. teniser.

Napominje da je ljubav prema bijelom sportu prisutna od malih nogu zbog oca koji je trener.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
"Zbog njega sam zavolio tenis. Sa tri godine sam išao na treninge, provodio dosta vremena na terenima i mislim da se tu i pojavila ljubav. U profesionalnom sportu ima perioda kada vam ne ide onako kako želite i kako ste planirali. Međutim, nikada ne treba klonuti duhom i odustajati od onoga što volite i od onoga što vam je život. Uvijek iz poraza izlazim jači i nikada nije došlo do zasićenja", kaže mladi teniser.

Najdraža pobjeda u Švicarskoj

Ističe da je u karijeri imao puno značajnih pobjeda i poraz. Ipak, izdvojio je najvažniji trijumf i trenutak kada je bio najtužniji.

"Teško mi je pao poraz u polufinalu Olimpijskih igara za mlade u Singapuru 2010. godine, tada sam još bio junior. Ipak, samo sat poslije upisao sam jednu od najdražih pobjeda, kada sam osvojio bronzanu medalju. No, najdraži trijumf je onaj koji sam ostvario u finalu Evropskog juniorskog prvenstva u Švicarskoj iste godine. Osvojio sam zlato i postao juniorski prvak Starog kontinenta. Tu je još i debitantski nastup i prva pobjeda u Davis Cupu za BiH, koja je ujedno bila i odlučujuća za konačno slavlje protiv Estonije", ispričao je Džumhur.

Za njega je Roger Federer definitivno najdraži svjetski teniser.

"Veliki gospodin i veliki igrač. Prema mom mišljenju najveći svih vremena, a rekordi to potvrđuju. Prije su mi idoli bili Carlos Moya i Patrick Rafter. Volim gledati igre Davida Ferrera, ali Roger je sigurno najbolji“, kaže Damir koji naglašava da nema posebne rituale prije mečeva.

Navija za Želju

Tenis još uvijek nije razvijen u BiH kao u zemljama okruženja. Da bi se to promijenilo trebao bi neko od naših najboljih tenisera napraviti rezultat vrijedan pažnje. S tim se složio i Džumhur.

"Popularizacija ovog sporta je vrlo važna. Ja se nadam da se može desiti da neko od naših igrača napravi iskorak. Vjerujem da ja mogu dobrim rezultatima popularizirati ovaj sport, koji nažalost nije na nivou na kojem bi trebao biti. Također, tu su i finansijski problemi, kako roditelja koji nemaju dovoljno novca za plaćanje treninga djeci, tako i klubova koji nemaju dobre uslove za treninge. Iskreno, nadam se da će se povećati popularnost tenisa u BiH, jer nikada nismo imali bolje rezultate u ovom sportu".

Na kraju je dodao kako je vatreni navijač Željezničara i da uvijek prati rezultate Plavih gdje god bio.

"Ova sezona nije baš najbolje krenula. Mislim da igra nije kao prethodnih godina. Ipak, ima još mnogo utakmica do kraja. Vjerujem da će igrači Želje nastaviti osvajati trofeje. Ako ne titula, može i Kup BiH. Isto tako, volio bih vidjeti moj klub u Evropi i naredne sezone", zaključio je Džumhur.