Tenis
465

Damir Džumhur u lovu na svoje prvo ATP finale

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur piše nove stranice historije bh. tenisa. Naš teniser će se danas boriti za svoje prvo ATP finale u karijeri.

Marokanski grad Casablanca je domaćin ATP turnira iz serije 250, a Džumhur je na ovom turniru bio bolji od nekada 12. svjetskog tenisera Francuza Mathieua, zatim mu je predao meč predao četvrti nositelj Marcel Granollers, da bi u dva seta u četvrtfinalu pobijedio šestog nositelja Andreasa Haidera Maurera.

Džumhur danas igra meč protiv drugog nositelja Martina Klizana iz Slovačke.

Martin Klizan je dvije godine stariji od Damira Džumhura, zauzima 41.poziciju na ATP listi, a najbolji plasman u karijeri bilježio je u martu prošle godine kada je bio 26. na svijetu. Ove godine se nije proslavio na turnirima na zemlji, te mu je prije turnira u Casablanci najbolji rezultat bilo četvrtfinale iz Quita. U svojoj karijeri ima dvije ATP titule, od kojih je jednu osvojio na zemljanoj podlozi i to prošle godine u Minhenu.

Današnji meč će biti prvi međusobni između Klizana i Džumhura, a teniser iz Slovačke je favorit. Prednost našeg tenisera je svakako činjenica da bez prevelikog pritiska ulazi u sutrašnje polufinale. Damir je već ostvario i više od planiranog cilja, a to je izboren novi plasman karijere, te direktan plasman na Roland Garros. Meč počinje u 16:00.