Tenis
416

Damir Džumhur se vratio s Australian Opena, svečano dočekan na aerodromu

Klix.ba/Anadolija
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sjajni bh. teniser Damir Džumhur vratio se danas popodne sa Australian Opena, turnira na kojem je zabilježio veliki rezultat za bh. tenis.

Damira su na Sarajevskom aerodromu dočekali prijatelji i navijači, te mu čestitali na plasmanu u treće kolo turnira u Melbourneu.

Popularni Džumi je na turniru u tom gradu stekao titulu sportskog heroja naše zemlje, nakon pet ostvarenih pobjeda. Prvo je tri puta pobijedio u kvalifikacijama, a potom i u prvom i drugom kolu glavnog turnira, Jana Hajeka i Ivana Dodiga. U trećem kolu ga je porazio Čeh Tomas Berdych.

Po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo, Džumhur je rekao da mu je drago da je ponovo došao u svoje Sarajevo.

"Ja se nadam da sam uspio da vas sve obradujem svojim uspjehom", poručio je.

Govoreći o meču sa sedmim teniserom svijeta Berdychom Džumhur je kazao da je to bilo veliko iskustvo.

"Zaista je bilo teško na početku, pogotovo jer sam bio pod stresom, umor je učinio svoje, šesti meč je bio u pitanju, ali to je velika stvar za moju dalju karijeru, pogotovo za ovu godinu. Definitivno će taj meč u mnogo čemu pomoći. Siguran sam da ću uz što više takvih mečeva biti sve jači i bolji i mislim da sam ovaj put pružio dosta dobar otpor, da su svi mogli da gledaju dobar meč", pričao je ovaj Sarajlija.

Dodao je da su bh. navijači bili glavna tema u Australiji.

"Veliko im hvala. Oni su jako zaslužni za moj uspjeh. Protiv Ivana Dodiga oni su bili ti koji su me izvukli nakon 0:2 i odradili odličan posao", pojasnio je Džumhur i podsjetio da mu je i Novak Đoković nakon meča rekao da se treba ponositi takvim navijačima.

Džumhur nastavlja dalje s Davis Cupom.

"Prije svega ću se okrenuti reprezentativnim mečevima, pokušat ćemo da izborimo pobjedu protiv Grčke. Mislim da smo veliki favoriti, ali da to treba opravdati. Još uvijek ne znam šta ću tačno igrati. Postoji opcija za Južnu Ameriku, za ATP turnire, nakon toga Indian Wells i Miami. Postoji opcija i da ostanem u Evropi. Imam još par dana da odlučim i to ću iskoristiti za plan i program", kazao je.

"Austalian Open će mi svakako popraviti rejting na ATP rang listi. Napredak od 40 i nešto pozicija je u ovom trenutku veliki uspjeh. Definitivno će 2014. godina biti godina u kojoj svi mogu očekivati ulazak u top 100. Sada mogu da razmišljam o tome", rekao je Damir i dodao da mu je prije odlaska na Australian Open cilj bio da do kraja sezone bude u top 150.

"Nakon ovog rezultata mislim da mogu napraviti puno više", kazao je on.

Govoreći o finansijskoj podršci bh. institucija, Džumhur kaže da nakon ovog rezultata očekuje njihovu podršku ali da će se osloniti na ono što on može.

"Uvijek sam bio optimista. Nadam se da će biti novčanih sredstava, ne samo za mene, nego i za sve sportiste u BiH. Mislim da vrijedi u sve nas uložiti novac", poručio je i dodao da dobrim radom i odabirom turnira već do polovine godine može napraviti dobar rezultat.