Tenis
96

Damir Džumhur poražen od Federera u prvom kolu Wimbledona

Piše: J. H.
(Foto: EPA)
Najbolji bh. teniser Damir Džumhur izgubio je od Rogera Federera u prvom kolu Wimbledona rezultatom 3:0. Bilo je 6:1, 6:3 i 6:3 za Švicarca.

Džumhur i Federer odigrali su svoj drugi meč ove godine nakon što su se susreli u 3. kolu Roland Garrosa krajem maja. Najbolji bh. teniser tada je poražen rezultatom 3:0 (4:6, 3:6, 2:6).

U današnjem susretu na Centralnom terenu All England Cluba u Londonu Švicarac je dobio prvi gem, ali je Džumhur ubrzo izjednačio nakon sjajnog poena.

Međutim, sedmerostruki osvajač Wimbledona u nastavku meča je krenuo ofanzivno te je nakon četrnaest minuta vodio sa 4:1. Federer je ponovo došao do breaka nakon dvostruke greške Džumhura u šestom gemu. Do kraja prvog seta Federer je dobio i sedmi gem te poveo sa 6:1 nakon 18 minuta.

Na otvaranju drugog seta Džumhur je spasio dvije break lope i poveo sa 1:0. Drugi teniser svijeta ponovo je izjednačio, ali odličnom igrom, prvenstveno na servisu, bh. teniseru je donijela ponovno vodstvo. No, Federer bez izgubljenog poena izjednačio na 2:2.

Isti scenario kao i u prethodnim gemovima vidjeli smo i u petom i šestom gemu. Džumhur je poveo, a Federer izjednačio.

Ali nakon dvije duple greške Džumhura, Federer je ponovo poveo sa 4:3 u drugom setu. Do kraja drugog seta koji je Federer dobio sa 6:3 Džumhur je osvojio tek jedan poen.

U trećem, posljednjem setu, Federer je poveo a Džumhur izjednačio nakon nekoliko sjajnih poena. Do kraja trećeg seta, Džumhur je uspio osvojiti još dva gema uz nekoliko odličnih poteza, ali je Federer danas bio jednostavno prejak za bh. tensera koji je svoj put na ovogodišnjem Wimbledonu završio u prvom kolu protiv jednog od najboljih tenisera svih vremena.

Za bh. tenis ovo je bio historijski dan jer je ovo prvi put da neko od naših tenisera učestvuje u glavnom dijelu turnira u Wimbledonu.

Wimbledon, prvo kolo:

Roger Federer - Damir Džumhur 3:0 (6:1, 6:3 i 6:3)