Zlatko Šoše, Teniski savez BiH
0

"Da se država pita, bh. tenis bi bio u ćorsokaku"

Sarajevo-x.com
Zlatko Šoše sa bh. teniskim nadama
Zlatko Šoše sa bh. teniskim nadama
Prema izvještaju Evropske teniske asocijacije, Teniski savez BiH je svojim uspješnim djelovanjem doprinio da Bosna i Hercegovina bude proglašena zemljom u kojoj se u protekle četri godine desila najveća ekspanzija tenisa od svih evropskih zemalja. Ipak, da je do države i finansijskih izdvajanja iz budžeta, bh. tenisu se ne bi smiješila ovako lijepa budućnost, tvrde iz Teniskog saveza BiH.

BiH kao jedna od evropskih država s nerazvijenim tenisom dobila je prije četiri godine šansu da učestvuje u razvojnom programu 'Tennis Europe'. U tom programu učestvuje 15 evropskih država, ali BiH ubjedljivo drži prvo mjesto na rang listi, s 95 posto realizovanih godišnjih ciljeva.

Razvojnu strategiju slijedila je reorganizacija u Teniskom savezu koja je podrazumijevala rad na boljim uvjetima u ovom sportu, edukaciju stručnog kadra, odlaske u teniske kampove te brojna međunarodna ali i domaća takmičenja i turnire.

U 2009. godini naša zastava se vijorila na svim kontinentima. Juniori su nastupali na 120, a seniori na čak 150 teniskih turnira. Zabilježen je napredak naših tenisera i teniserki na svjetskim juniorskim i seniorskim rang listama.

Među najuspješnijim teniserima su Damir Džumhur i Elmar Ejupović, a od teniserki se mogu izdvojiti Anita Husarić, Dea Herželaš i Marijana Novaković.

Najbolji rezultat u 2009. godini ostvarila je muška juniorska selekcija do 18 godina, koja je zauzela šesto mjesto u Evropi. Međutim, za uspjeh naših tenisera i teniserki ne možemo zahvaliti državi odnosno finansijskim sredstvima iz budžeta.

"To što naša djeca briljiraju po evropskim i svjetskim takmičenjima ne znači da je država napokon odlučila da se brine. Da se čekalo na novac iz budžeta, tenis bi danas bio u ćorsokaku. Ako do sada nisu uspjeli da prepoznaju značaj ovog sporta u promociji države, ne znam šta će dalje biti", rekao nam je direktor Teniskog saveza BiH Zlatko Šoše.

Teniski savez u februaru planira da oformi fondaciju "BH Tenis" za koju će se lobirati kod nekih od najuspješnijih bh. kompanija. Ko će izdvajati novčana sredstva za jedan od najskupljih sportova na svijetu, još uvijek nije zvanično potvrđeno.

Osim sporadničnih sponzoriranja i donacija, ipak su roditelji i "njihov džep" ključni faktori u uspjehu ove djece.

Nova godina donosi neka nova takmičenja, kako međunarodna, tako i domaća, ali i nadu da će se u 2010. godini posvetiti više pažnje ovom sportu koji bi mogao biti moćan ambasador naše države širom svijeta.