Davis Cup finale
0

Česima pobjeda u paru i 2:1 vodstvo

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Teniseri Češke poveli su s 2-1 nakon subotnje pobjede u igri parova. Tomaš Berdych i Radek Štepanek donijeli su tako vrlo važnu prednost protiv Španlaca uoči posljednjeg dana finala Davis Cup takmičenja.

Sa 3-6, 7-5, 7-5, 6-3 dva najjača češka igrača su pobijedili špansku kombinaciju Marcel Granollers i Marc Lopez, dvojac koji je prošle sedmice pobijedio na ATP Finals turniru u Londonu.

Česima tako nedostaje još samo jedna pobjeda kako bi sa svojim navijačima, u praškoj O2 Areni, proslavili pobjedu u ovom elitnom takmičenju. Dakako, do još jednog boda neće biti niti malo lako doći. Prvi će meč u nedjelju odigrati najbolji teniseri obje reprezentacije - Berdych i David Ferrer, dok je moguće da će potom o ukupnom slavljeniku odlučiti meč Štepaneka i Nicolasa Almagra.

Španski je par bio ispred svojih suparnika samo tokom prvog seta kojeg su gosti dobili sa 6-3. Istina, drugi i treći set su bili posve neizvjesni, ali su Španci dva puta gubili koncentraciju u ključnim trenucima i to je utjecalo na njihovu igru u četvrtom setu.

Kod 3-2 u četvrtom setu Česi su došli do ključnog breaka koji je označio kraj španskih nadanja. Četiri puta su Berdych i Štepanek oduzimali servis suparnika, dok su svoj početni udarac gubili u dva navrata.

Davis Cup finale, 2. dan: Češka - Španija 2-1 Berdych / Štepanek - Granollers / M. Lopez 3-6, 7-5, 7-5, 6-3