Tenis
0

Česi odbranili titulu u Davis Cupu

FENA/Totalsport
Radek Štepanek
Radek Štepanek
Teniska reprezentacija Češke odbranila je naslov prvaka u Davis Cupu.

Česi su u finalu Svjetske skupine Davis Cupa u Beogradu pobijedili Srbiju s 3:2.

Odlučujući bod Česima je donio Radek Štepanek, koji je u petom susretu finala pobijedio Dušana Lajovića sa 6:3, 6:1, 6:1.

Češki je veteran (34) u odlučujućem petom susretu u potpunosti nadigrao 23-godišnjeg Dušana Lajovića, koji je u ekipu upao odustajanjem Janka Tipsarevića zbog povrede. Meč je svojim servisom otvorio Štepanek, Lajović ga je breaknuo i to je bio jedini pravi razlog veselja beogradske Kombak arene. Naredna je četiri gema dobio češki teniser, a potom je čvrsto držao svoj servis do kraja prve dionice.

Drugu je otvorio novom serijom od četiri gema, a potom je kod 5-1 napravio i treći break u setu za uzimanje istog rezultatom 6-1. Dvostruki je break bio sasvim dovoljan za uzimanje i trećeg seta identičnim rezultatom kao i u slučaju drugog.

U meču se jako dobro vidjelo što znači iskustvo igranja profesionalnih turnira još od 1996. godine, odnosno što znači kada u odlučujućem meču finala Davis Cupa nastupi igrač koji još uvijek nije ni službeno profesionalac. Meč je trajao kraće od dva sata, a Štepanek je osvojio gotovo dvostruko poena više od svojeg suparnika (90-54).

Drugi je to uzastopni i drugi sveukupno naslov za Češku od razdvajanja od Slovačke. Zanimljivo, na identičan je način Češka slavila i prošle godine u finalu protiv Španije. Berdych je dobio prvi meč (Almagro), Štepanek je izgubio (Ferrer). Berdych i Štepanek su potom dobili parove (Granollers/Lopez), Berdych je izgubio četvrti susret (Ferrer), a Štepanek slavio u odlučujućem protiv Nicolasa Almagra s 3-1 u setovima.

Štepanek je ujedno postao i prvi igrač u historiji Davis Cupa koji je dvije godine uzastopno, u petom odlučujućem susretu donio svojoj reprezentaciji naslov pobjednika!

Spomenimo i da je ovo bio jedan od najnezanimljivijih finala Davis Cupa, u kojem nijedan susret nije otišao ni u četvrti set. Nijedan meč nije bio neizvjestan, a i jedini koji je trebao, susret parova, je okončan relativno laganom pobjedom Čeha.

Rezultat finala:

SRBIJA - ČEŠKA 2:3

  • petak, 15. novembra: Novak Đoković - Radek Štepanek 7:5, 6:1, 6:4 Dušan Lajović - Tomaš Berdych 3:6, 4:6, 3:6
  • subota, 16. novembra: Ilija Bozoljac/Nenad Zimonjić - Tomaš Berdych/Radek Štepanek 2:6, 4:6, 6:7 (4/7)

  • nedjelja, 17. novembra: Novak Đoković - Tomaš Berdych 6:4, 7:6 (7/5), 6:2 Dušan Lajović - Radek Štepanek 3:6, 1:6, 1:6