Tenis
0

Blake okončao veliku karijeru Santoroa

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Fabrice Santoro, 36-godišnji francuski teniser, odigrao je u nedjelju svoj posljednji profesionalni meč. Karijera koja je počela daleke 1989. godine je došla kraju.

Postojala je mogućnost da Santoro za kraj karijere odabere nastup na Australian Openu naredne godine, a takva solucija je zaintrigirala Santoroa nakon što je saznao da bi eventualnim nastupom u Melbourneu postao prvi teniser u historiji koji je zaigrao na Grand Slam turnirima u četirima uzastopnim desetljećima.

No, Santoro je odustao od toga, te se odlučio oprostiti u pariškom Bercyju, gdje je u nedjelju igrao meč prvog kola. Suparnik je bio Amerikanac James Blake, koji je pobijedio 6-4, 6-3 i time uputio legendarnog igrača sa svim dvoručnim udarcima u zasluženu penziju. Nakon čak dvadeset godina igranja.

U karijeri je Santoro osvojio šest ATP naslova, a posljednji prošle godine na travi Newporta. Tamo je najbolji bio dva puta u karijeri, a osvajao je još dva turnira u domaćoj Francuskoj (Lyon i Marseille), te Dohu i Dubai. U parovima je, pak, na 26 turnira bio najbolji u karijeri, od čega dva puta na Australian Openu (2003. i 2004. godine) sa Michaelom Llodrom.

Najbolji ranking mu je bilo šesto mjesto (1999. godine), a zaradio je tek nešto manje od 10 miliona eura.