ATP Miami
0

Berdych deklasirao Söderlinga i prošao u finale

Totalsport
Tomaš Berdych (Foto: AP)
Tomaš Berdych (Foto: AP)
Na impresivan je način, za tek nešto više od sat vremena, češki teniser Tomaš Berdych ušao u finale ATP turnira iz Masters 1000 serije u Miamiju. U polufinalu je bio bolji od Robina Söderlinga sa 6-2, 6-2.

Dvadeseti svjetski teniser očito igra jedan od turnira života. U osmini finala je spasio meč-loptu prvom igraču svijeta Rogeru Federeru, u četvrtfinalu je izbacio desetog nositelja Fernanda Verdasca, ali vjerovatno ni sam nije očekivao da će posao protiv Söderlinga obaviti tako ekspresno. Posebno kad se uzme u obzir da je Šveđanin bio bolji u posljednja tri njihova međusobna ogleda, a pritom je izgubio svega 13 gemova.

No, Berdych je u petak na Floridi naplatio sve frustracije iz tih mečeva, dopustivši Söderlingu tek jednu priliku za break. I nju je, međutim, spasio, a sam je četiri puta oduzimao suparniku servis, po dvaput u svakom setu. Meč je završio sa 17 winnera i 15 neprisiljenih pogrešaka, za razliku od Söderlingovih deset izravnih poena i 31 neforsirane greške.

"U svim sam prošlim mečevima protiv Robina igrao previše defanzivno, a kad mu dopustiš da udara iz sve snage, onda je vrlo teško išta napraviti. U ovom sam meču želio igrati agresivnije i raditi što manje grešaka", kazao je Čeh koji je plan očito uspješno proveo u djelo.

Berdychu je ovo drugi finale izMasters serije. U prvom je, u Parizu 2005., pobijedio našeg Ivana Ljubičića u pet setova. U Miamiju ga, pak, u završnom okršaju očekuje domaći adut Andy Roddick koji je ranije s 4-6, 6-3, 6-3 savladao Španca Rafaela Nadala. Berdych i Roddick su dosad međusobno igrali sedam puta, Amerikanac ima pet pobjeda.

ATP Miami, polufinale:

Roddick (6) - Nadal (4) 4-6, 6-3, 6-3 Berdych (16) - Söderling (5) 6-2, 6-2