Tenis
0

Beck drugi put pobjednik "BH Telecom Indorsa Sarajevo 2008."

FENA
Nijemac Andreas Beck pobjednik je 6. teniskog ATP Challenger turnira "BH Telecom Indoors Sarajevo Open 2008", koji se u proteklih osam dana igrao u Olimpijskoj dvorani Zetra.

Ovim uspjehom 22-godišnji Nijemac postao je prvi teniser sa dvije titule na sarajevskom turniru, nakon što je prvi put slavio 2006. godine.

U finalnom meču turnira, čiji je nagradni fond iznosio 30.000 eura, Beck je kao treći nosilac pobijedio austrijskog Davis cup reprezentativca Alexandera Peyu, petog nosioca i 205. ATP igrača, sa 6:3, 7:6.

Sa osvojenih 50 bodova Beck će na ATP listi znatno popraviti svoju trenutno 173. poziciju. Na putu do naslova u 1. kolu pobijedio je Austrijanca Martina Fischera (6:4,7:5), u osmini finala Šveđanina Bjorna Rehnqista (7:5, 6:2), u četvrt i polufinalu Čehe Martina Slanar (6:4, 7:5) i Pavela Snobela (7:6, 6:1).

U konkurenciji dublova pobjednici turnira su Šveđanin Johan Brunstrom i Danac Frederik Nielsen, koji su u finalu bili bolji od austrijsko-hrvatske kombinacije Alexander Peya - Lovro Zovko sa 6:4, 7:6.

Za vrhunsku organizaciju, na čelu sa teniskim djelatnicima Senadom Hadžimešićem i Marjanom Pančevskim, turnir je dobio najviše ocjene supervizora svjetske teniske organizacije (ATP) Belgijanaca Michaela Willemsa.

Dosadašnji pobjednici "BH Telecom Indoorsa Sarajevo Open":

    • Richard Gasquet (Francuska)
    • Gilles Elseneer (Belgija)
    • Vladimir Volčkov (Bjelorusija)
    • Andreas Beck (Njemačka)
    • Ernest Gulbis (Latvija)
    • Andreas Beck (Njemačka)