Tenis
91

Bašić se plasirao u finalnu rundu kvalifikacija ATP turnira u Sofiji

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Bh. teniser Mirza Bašić pobjedom nad Izraelcem Amirom Weintraubom plasirao se u finalnu rundu kvalifikacija 520.700 eura vrijednog ATP turnira u Sofiji. Bašić je slavio rezultatom 2:1 u setovima (6:7 /2:7/, 6:3, 7:5)

Meč nije bio nimalo lagan pogotovo nakon prvog seta koji je pripao izraelskom teniseru, trenutno 207. igraču na ATP rang-listi. Oba tenisera su napravila po jedan brejk i ujednačenom igrom stigli su do tie-brejka gdje je uspješniji bio Weintraub rezultatom 7:2.

Bašić je u drugom setu odmah na početku napravio brejk i stigao do prednosti 3:0 koju je čuvao do kraja seta okončanog rezultatom 6:3.

Odlučujući set bio je jako naporan i ponovo su teniseri bili jako blizu tie-brejka. Bašić je imao sjajnu poziciju nakon što je napravio brejk i poveo rezultatom 3:1, ali je Izraelac kasnije uzvratio brejkom i izjednačio na 5:5. Potom Bašić pravi brejk za 6:5, te potom osvaja game svojim servisom za 7:5 u setu, i konačnu pobjedu.

Bašić, trenutno 138. teniser svijeta, u finalnoj rundi kvalifikacija igrat će protiv Uzbekistanca Faruka Dustova koji je ranije slavio protiv našeg Aldina Šetkića.