Tenis
28

Australian Open: Tomaš Berdych prejak za Mirzu Bašića

Piše: D. B.
U 2. kolu Australian Opena bh. teniser Mirza Bašić odmjerio je snage sa Čehom Tomašom Berdychom. Naš teniser je poražen 0:3 u setovima, bilo je 4:6, 0:6, 3:6.

Bašić je kao 138. teniser svijeta izašao na megdan Berdychu, sjajnom teniseru koji se nalazi na šestom mjestu ATP liste.

Bh. teniser je veoma dobro igrao u prvom setu i pružao otpor favoriziranom protivniku. Ipak, u desetom gemu je pogriješio te dopustio Čehu da napravi break i osvoji prvi set rezultatom 6:4 u gemovima nakon 47 minuta igre. Berdych je očekivano čvrsto držao svoj servis i nije pružao Mirzi nikakve šanse da eventualno dođe do breaka.

Češki teniser je krenuo silovito u drugom setu te na svoj servis dobio gem bez izgubljenog poena. U narednom gemu je servirao Bašić, ali je pogriješio na mreži u ključnom trenutku, pa je Berdych ponovo napravio break i poveo sa 2:0 u drugom setu. Iako je Mirza imao 30:0 u trećem gemu, Tomaš se vratio i povisio vodstvo na 3:0. Bašićeva koncentracija je popuštala, pravio je greške, a Berdych je doslovno "letio" po terenu i došao do novog breaka.

Već tada je bilo jasno da će dobiti i drugi set, mnogo lakše nego prvi. Tako je i bilo, svoj servis je bez problema dobio, a potom novim breakom ekspresno riješio drugi set u svoju korist. Bašiću za 22 minute igre nije prepustio nijedan gem. Naš teniser je imao dosta problema s prvim servisom, a bez toga nije bilo šanse protiv raspoloženog protivnika.

U trećem setu je Berdych poveo, a Bašić je uzvratio i dobio podršku publike. Igralo se gem za gem, a Mirza je pokušavao uzvratiti Čehu i produžiti ovaj meč. Sa tribina je u nekoliko navrata dobio podršku bh. navijača. Bašić se u osmom gemu borio za svoj servis, ali je na kraju Berdych napravio break. Potom je uspješno servirao za meč i plasirao se u 3. kolo. Meč je trajao sat i 41 minutu.

Uprkos porazu, Bašić može biti zadovoljan svojim nastupom protiv visokorangiranog tenisera, koji je ipak zasluženo slavio.

Drugog bh. tenisera na Australian Openu Damira Džumhura nešto ranije je porazio 15. igrač svijeta Belgijanac David Goffin 1:3 u setovima (4:6, 6:0, 4:6, 2:6).