Tenis
10

Australian Open: Raonić eliminisao Wawrinku i upisao se u historiju

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
Švicarski teniser Stan Wawrinka završio je svoj nastup na ovogodišnjem Australian Openu nakon što je doživio poraz u meču osmine finala od Miloša Raonića, koji je ispisao historiju kanadskog tenisa.

U prvom setu meča su oba tenisera čuvala svoj servis sve do devetog gema, kada je do breaka uspio doći Raonić. Potom je ponovo dobro servirao i dobio prvi set sa 6:4.

Drugi set nije dobro počeo za Kanađanina, jer je na početku izgubio svoj servis, ali se brzo vratio i napravio dva breaka u nizu. U devetom gemu je također napravio break i drugi set riješio u svoju korist, bilo je 6:3.

Kada se očekivalo da će Raonić riješiti ovaj meč, "probudio" se Wawrinka, u jedanaestom gemu je napravio break, a onda dobro odservirao za treći set.

Četvrti set je također pripao Švicarcu zahvaljujući breaku u petom gemu.

Ipak, Wawrinka do potpunog preokreta nije mogao, Raonić mu je u šestom gemu odlučujućeg petog seta oduzeo servis, što mu je na kraju donijelo pobjedu u ovom meču nakon tri sata i 47 minuta igre.

Raonić se plasmanom u četvrtfinale Australian Opena upisao u historiju jer je postao prvi kanadski teniser koji se plasirao u četvrtfinala sva četiri Grand Slama.

Kanađanin će u četvrtfinalu igrati protiv Gaela Monfilsa, koji je u osmini finala izbacio Rusa Andreyja Kuznetsovog s 3:1 u setovima (7:5, 3:6, 6:3, 7:6/7:4/).

Osmina finala Australian Opena:

Miloš Raonić - Stan Wawrinka 3:2 (6:4, 6:3, 5:7, 4:6, 6:3)