Tenis
0

ATP Šangaj: Đoković u finalu brani naslov pobjednika

Totalsport
Novak Đoković (Foto: AFP)
Novak Đoković (Foto: AFP)
Drugi teniser svijeta, Srbin Novak Đoković, prvi je finalista ATP Masters 1000 turnira u Šangaju, na kojem brani naslov pobjednika.

Đoković je u prvom polufinalnom meču savladao sedmog nositelja, Francuza Jo-Wilfrieda Tsongu 6-2, 7-5 nakon jednog sata i 34 minute igre. U nedjelju će se boriti za svoj 15. naslov u karijeri na ATP Masters 1000 turnirima, odnosno 39. ukupno, protiv pobjednika drugog polufinala u kojem će od 14 sati po srednjoevropskom vremenu snage odmjeriti Španjac Rafael Nadal i Argentinac Juan Martin del Potro.

Đoković je meč protiv Tsonge otvorio vodstvom 3-0, ali je Francuz u petog gemu nadoknadio break zaostatka i smanjio na 3-2. No, srpski teniser je dominirao u nastavku, napravio je još dva breaka do kraja seta i osvojio ga sa 6-2.

U drugom setu je opet Đoković prvi stigao do breaka, ali ga je izgubio u sedmom gemu, kada su sudije krivim odlukama pomogli Tsongi. No, Đoković je u 12. gemu još jednom oduzeo servis Francuzu i osigurao finale.

Branitelj naslova imao je u ovom meču 22 direktna poena i samo 14 neforsiranih greška, dok je Tsonga upisao 21 direktni poen, ali i 35 neprisiljenih grešaka.

Bila je to deveta uzastopna pobjeda Đokovića protiv Tsonge, nakon što je Francuz dobio pet od prvih sedam njihovih mečeva.

ATP Šangaj, polufinale:

Đoković (1) – Tsonga (7) 6-2, 7-5