Tenis
4

ATP Peking: Đoković i Nadal mirno otvorili "rat" za svjetski tron

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Dvojica najboljih tenisera svijeta, Novak Đoković i Rafael Nadal, autoritativno su krenuli u lov na naslov ATP turnira u kineskom Pekingu. Onaj kome to uspije će ponedjeljak dočekati kao broj 1.

Španski teniser Rafael Nadal ove sedmice ima priliku skinuti Đokovića sa svjetskog trona, a za to će mu biti dovoljan ulazak u finale vrlo jakog turnira iz serije ATP 500. Nadal je napravio korak bliže ka tom cilju kada je sa 6-2, 6-4 savladao kolumbijskog kvalifikanta Santiaga Giralda nakon sat i pol vremena igre.

Nije to bila posebno dobra Nadalova izvedba, no treba uzeti u obzir da mu je ovo bio prvi susret nakon osvajanja US Opena, odnosno nakon nastupa za Davis Cup reprezentaciju u sedmici nakon te.

Đoković je u svom prvom susretu pokazao daleko bolji tenis, te je sa 6-0, 6-3 razbio češkog igrača Lukaša Rosola nakon svega 54 minute igre. Kao prvi i drugi nositelji Đoković i Nadal mogu se susresti samo u finalu. Ukoliko to i bude slučaj, Nadal je od ponedjeljka broj 1. Srbijanski će teniser svjetski tron sačuvati samo odbranom naslova i porazom Nadala najkasnije u polufinalu.

Od ostalih rezultata spomenimo mirne prolaske za Richarda Gasqueta, petog nositelja, i Fernanda Verdasca, te mučenja Stanislasa Wawrinke i Johna Isnera.

ATP Peking, 1. kolo:

Đoković (1) – Rosol 6-0, 6-3 Verdasco – Devvarman 7-6(6), 6-3

Matosevic – Benneteau 7-6(5), 6-3 Wawrinka (6) – Seppi 4-6, 6-3, 6-4 Gasquet (5) – Mayer F 6-3, 7-6(2) Isner (8) – Wu 5-7, 7-6(4), 6-3 Querrey – Južnij 7-6(3), 6-3 Nadal (2) – Giraldo 6-2, 6-4