Tenis
0

ATP Pariz: Roger Federer prvi finalist

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Švicarski teniser Roger Federer prvi je finalist dvoranskog ATP turnira iz Masters serije 1000 u Parizu. U finalu će Federer igrati protiv pobjednika meča u kojem igraju Jo-Wilfried Tsonga i John Isner.

U subotnjem je polufinalu Federer pobijedio Čeha Tomaša Berdycha sa 6-4, 6-3. Bio je to njihov četrnaesti međusobni meč i jubilarna deseta pobjeda Švicarca, no treba reći da je u posljednje vrijeme daleko više uspjeha imao češki igrač. Naime, dobio je Berdych tri od zadnja četiri meča, ali je u ovom pariškom ipak bio prilično inferioran.

Naime, kroz cijeli meč sedmi igrač svijeta Berdych nije imao niti jednu break-priliku. Federer je nakon prvog servisa osvojio čak 91 posto poena. U prvom je setu izgubio samo jedan poen nakon prvog ubačenog servisa (17 od 18), a u drugom dva (12 od 14).

Berdych, dakle, nije imao nikakve šanse na servis suparnika, a da zadrži vlastiti prilično se mučio tokom cijelog meča. Na početku meča je odmah pokleknuo pri servisu, a u drugoj dionici je dva puta izgubio servis i zbog toga je morao čestitati u subotu daleko raspoloženijem suparniku.

Federer je igrao odlično kroz cijeli meč, a jedna od ilustracija je i 34-16 za Švicarca kada su u pitanju izravni poeni.

Meč je bio gotov za jedan sat i dvadeset minuta.

 ATP Pariz, polufinale:

Federer (3) - Berdych (5) 6-4, 6-3 Tsonga (6) - Isner (kasnije)