Tenis
5

ATP novčano kaznio Kyrgiosa zbog vrijeđanja Wawrinke

Hina
Foto: AFP
Foto: AFP
Australski teniser Nick Kyrgios bit će novčano kažnjen od strane Udruženja teniskih profesionalaca (ATP) zbog uvrede koje je izrekao Švicarcu Stanu Wawrinki tokom njihovog meča 2. kola na turniru Masters 1000 serije u Montrealu, objavila je agencija DPA.

Visina kazne koju će 20-godišnji Kyrgios morati platiti još nije javno obznanjena, jer ATP prvo mora australskog tenisera obavijestiti o svojoj odluci, a koja je donesena za manje od 24 sata otkako se incident dogodio.

Kamere i mikrofoni postavljeni uz teren glavnog terena u Montrealu snimili su Kyrgios kako tokom meča, prolazeći pokraj Wawrinke, izgovara rečenicu: "Kokkinakis ti je bio s djevojkom. Žao mi je što ti to moram reći."

Thanasi Kokkinakis je druga velika nada australskog tenisa, a pretpostavlja se da je djevojka na koju se odnosila Kyrgiosova rečenica hrvatska teniserka Donna Vekić s kojom su mediji često povezivali 30-godišnjeg Wawrinku, nedavno rastavljenog oca 5-godišnje kćeri.

Wawrinka je zbog bolova u leđima morao predati dvoboj Kyrgiosu, a nakon meča javno je napao Australca zbog izgovorenih riječi te pozvao ATP na djelovanje u ovom slučaju.

"Nema potrebe za takvim ponašanjem, Doista se nadam da će ga ATP ovog puta žestoko kazniti. Nije mu prvi put da ima problema s ponašanjem na terenu, sa svojim djelima i riječima. Nadam se da vodeći ljudi to ne podupiru. Bez obzira tko si i pod kakvim si pritiskom na terenu, postoje stvari koje ne smiješ izgovoriti", rekao je Wawrinka u svom istupu.

Kyrgios se pravdao da su njegove riječi bile reakcija na ono što je Wawrinka prethodno njemu izgovorio tokom meča.

"Malo je previše brbljao. Dogodilo se u afektu, ne znam, jednostavno sam to rekao", izjavio je Kyrgios.

Uskoro ćemo saznati i koliko će ga te riječi koštati, prenijela je Hina.