Tenis
0

ATP Montreal: U finalu Del Potro i Murray

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Argentinac Juan Martin Del Potro došao je do svog prvog finala jednog ATP turnira iz Masters 1000 serije pobjedom nad američkim tenisačem Andyjem Roddickom 4-6, 6-2, 7-5 u polufinalu Rogers Cupa u Montrealu.

Nakon što ga je prošle sedmice savladao u finalu Washingtona, Del Potro je bio uspješniji i ovaj put, došavši tako do treće pobjede nad Roddickom u isto toliko međusobnih mečeva.

Del Potro je ispalio 19 aseva i došao do desete uzastopne pobjede nakon poraza u drugom kolu Wimbledona od Lleytona Hewitta.

  • Bit će to jako važno finale za mene i jako sam sretan što sam se probio tako daleko. Pobijediti Andyja dva puta u dvije sedmice vrlo je težak zadatak za svakoga, a meni je to uspjelo. Dat ću sve od sebe u finalu i nadam se da ću pobijediti – rekao je Del Potro, koji će ukoliko osvoji turnir skočiti sa šestog na peto mjesto na rang listi.

Del Potru će nedjeljno finale biti sedmo u karijeri, a dosad je osvojio šest turnira, od čega dva ove sezone. Protiv Britanca Andyja Murrayja, koji će mu biti protivnik u finalu, igrao je dosad četiri puta i pobijedio je samo jednom.

Murray je, podsjetimo, finale dohvatio prvi pobjedom nad Francuzom Jo-Wilfriedom Tsongom 6-4, 7-6(8), te će mu taj doseg biti dovoljan da u ponedjeljak na novoj ATP listi skoči na drugo mjesto i prestigne Rafaela Nadala. Murray je tako ujedno postao najbolje rangirani britanski teniser otkako su se uvele ATP liste 1973. godine, a ujedno je razbio dominaciju Rogera Federera i Nadala na prvim dvjema pozicijama na svjetskoj listi koja je trajala još od jula 2005. godine.

ATP Montreal, polufinale:

Murray (3) – Tsonga (7) 6-4, 7-6(8)

Roddick (5) – Del Potro (6) 4-6, 6-2, 7-5