Tenis
8

Nadalu 8. turnir sezone i 25. Masters karijere

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Španac Rafael Nadal osvojio je treći put u karijeri Rogers Cup, kanadski ATP Masters 1000 turnir koji je ove godine igrao u Montrealu. U finalu je savladao domaću uzdanicu Milosa Raonica 6-2, 6-2.

Nadal je u 81. finalu karijere stigao do 58. naslova nakon samo 68 minuta igre. U svakom pogledu je nadmašio Milosa Raonica, koji u ovom finalu nije bio ravnopravan suparnik. Španac je iskoristio sve četiri break-lopte koje je imao u meču, te spasio tri povezane Raoniceve (0-40) pri vodstvu 2-1 u drugom setu.

Jasno je i iz rezultata koliko je Nadal dominirao u ovom finalu. Naprimjer, na svom drugom servisu osvojio je 11 od 12 poena, a Raonic na svom 10 od 23. Španac je imao devet direktnih poena više (17-8) i 15 neforsiranih grešaka manje (7-22).

Nadal je u Montrealu nastavio svoju izvanrednu sezonu. Na 11. turniru odigrao je 10. finale i osvojio osmi naslov ove godine. Kiksao je samo u Wimbledonu, gdje je izgubio u 1. kolu od Belgijanca Stevea Darcisa.

Isto tako, Nadalu je ovo bio 36. finale na ATP Masters 1000 turnirima u karijeri i 25. osvojeni naslov, a četvrti ove godine, nakon Indian Wellsa, Madrida i Rima. Nadal je rekorder po broju naslova na turnirima ove kategorije, računajući od 1990. godine. Roger Federer osvojio je 21 titulu na turnirima Masters serije, Andre Agassi 17, Novak Đoković 14, a Pete Sampras 11.

"Rafa, čestitam ti na pobjedi. Zanimljivo da ove godine imaš bolju bilancu na betonu nego na zemlji", obratio se Raonic svom suparniku na ceremoniji proglašenja pobjednika.

Iako je Nadal osvojio ove godine šest turnira na zemlji, a ovo mu je drugi na tvrdoj podlozi, Raonic je aludirao na činjenicu da je Španac neporažen na ovoj podlozi. Osvojio je Indian Wells u martu, a sada i Montreal. Na Rogers Cupu je proslavio treći naslov, nakon 2005. i 2008. godine. Od ponedjeljka će preskočiti sunarodnjaka Davida Ferrera na trećem mjestu ATP liste.

Budući da Nadal igra sjajno cijelu sezonu, te da do kraja godine nema nijedan bod za braniti, s obzirom da lani zbog povrede koljena nije igrao nakon Wimbledona, lako je moguće da sezonu okonča na prvom, ili barem na drugom mjestu svjetskog poretka.

Raonic je prvi Kanađanin koji je stigao do finala ovog turnira, koji se naizmjenično igra u Montrealu i Torontu, još od Roberta Bedarda, koji je 1958. godine osvojio naslov pobjednika. Raonicu je ovo općenito bilo prvo finale u karijeri na bilo kojem Masters 1000 turniru, do kojeg je stigao pod vodstvom svog trenera Ivana Ljubičića. Ukupno je 22-godišnji Raonic igrao osmi ATP finale karijere i sada je na polovičnom učinku 4-4. On će u ponedjeljak prvi put u karijeri biti među 10 najboljih tenisera svijeta.

ATP Montreal, finale:

Nadal (4) – Raonic (11) 6-2, 6-2