Tenis
0

ATP Monte Carlo: Nadal dobio 300. meč na zemlji, Đoković opet izgubio samo gem

Totalsport
Novak Đoković (Foto: AFP)
Novak Đoković (Foto: AFP)
Rafael Nadal, najbolji teniser svijeta i osmerostruki pobjednik ATP Masters 1000 turnira u Monte Carlu, lako je u osmini finala pobijedio Talijana Andreasa Seppija 6-1, 6-3 nakon jednog sata i 13 minuta igre.

Nadal je imao set i 4-1, kada je Seppi uspio spojiti dva gema, ali bio je to samo ''labuđi pjev'' talijanskog tenisera. Španac je napravio novi break i lako priveo meč kraju, te je upisao 300. pobjedu karijere na zemljanoj podlozi. Prvu je ostvario prije 12 godina kod kuće na Mallorci.

"Igrao sam bolje nego prvi meč ovdje protiv Gabašvilija. Nakon dugo vremena sam odigrao na dobrom nivou. Kod 4-1 u drugom setu sam slabije radio s nogama, ali sam srećom pri rezultatu 4-3 napravio još jedan break", rekao je Nadal.

U četvrtfinalu će prvi igrač svijeta igrati protiv sunarodnjaka Davida Ferrera, koji je sa 6-4, 6-2 pobijedio Bugarina Grigora Dimitrova. Nadal protiv Ferrera vodi s 21-5 u pobjedama.

Kanađanin Milos Raonic tukao je u osmini finala sa 6-4, 6-3 Španca Tommyja Robreda, koji nije imao niti jednu break-loptu u meču. U četvrtfinalu ga čeka treći teniser svijeta, Švicarac Stanislas Wawrinka, kojem je Španac Nicolas Almagro predao meč bez borbe zbog bolova u lijevom stopalu.

Švicarac Roger Federer, koji igra s pozivnicom organizatora, za 57 minuta igre je eliminirao Čeha Lukaša Rosola 6-4, 6-1. U prethodnoj rundi je izbacio Rosolovog sunarodnjaka Radeka Štepaneka za 52 minute.

Za polufinale će Federer igrati protiv Francuza Jo-Wilfrieda Tsonge, protiv kojeg ima 10-4 u pobjedama. Tsonga je na dan svog 29. rođendana pobijedio Talijana Fabija Fogninija 5-7, 6-3, 6-0. Nakon što je Fognini osvojio prvi set, u drugom je propustio šest break-lopti u dva različita gema. Tsonga je svoju prvu šansu za break u drugom setu odmah iskoristio, nakon čega se Fognini raspao.

Srbijanac Novak Đoković, koji je lani u finalu pobijedio Rafaela Nadala i tako prekinuo Špančevu osmogodišnju dominaciju na turniru, dobio je i drugi uzastopni meč na turniru uz samo jedan izgubljeni gem. U prethodnoj je rundi pobijedio Španca Alberta Montanesa 6-1, 6-0 za 45 minuta igre, a ovoga puta je protiv još jednog španskog tenisera, sretnog gubitnika iz kvalifikacija Pabla Carrena Buste, proveo samo dvije minute duže na igralištu za pobjedu 6-0, 6-1, uz 24 izravna poena i samo 9 neforsiranih pogrešaka.

Na kraju dana dogodilo se i jedno iznenađenje. Španac Guillermo Garcia-Lopez, 38. u svjetskom poretku, pobijedio je petog tenisera svijeta, Čeha Tomaša Berdycha 4-6, 6-3, 6-1 nakon dva sata i 6 minuta igre. Garcia-Lopez je imao samo 8 izravnih poena u meču, ali i samo 13 neforsiranih pogrešaka, dok ih je Berdych prikupio čak 49, pa mu nije pomoglo što je zabio 31 winner.

Garcia-Lopez tako je nastavio svoju pobjedničku seriju, nakon što je prošle sedmice osvojio ATP turnir u Casablanci. U četvrtfinalu ga čeka Đoković.

ATP Monte Carlo, osmina finala:

Nadal (1) – Seppi 6-1, 6-3 Ferrer (6) – Dimitrov 6-4, 6-2 Wawrinka (3) – Almagro (15) predaja Almagra bez borbe

Raonic (8) – Robredo (11) 6-4, 6-3 Tsonga (9) – Fognini (10) 5-7, 6-3, 6-0 Federer (4) – Rosol 6-4, 6-1 Garcia-Lopez – Berdych (5) 4-6, 6-3, 6-1 Đoković (2) – Carreno Busta 6-0, 6-1