Tenis
0

ATP i WTA Acapulco: Dimitrov i Cibulkova slave titule

Totalsport
Dominika Cibulkova (Foto: EPA)
Dominika Cibulkova (Foto: EPA)
Bugarski 22-godišnji teniser Grigor Dimitrov osvojio je ATP 500 turnir u Acapulcu, koji se dosad igrao na zemlji, a ove godine prvi put na tvrdoj podlozi. U finalu je pobijedio Južnoafrikanca Kevina Andersona 7-6(1), 3-6, 7-6(5) nakon dva sata i 58 minuta igre.

Bio je to peti okršaj dvojice tenisera koji su ove sedmice susjedi na ATP listi, jer je Anderson na 21. mjestu, a Dimitrov je 22. Bugarin je upisao četvrtu pobjedu. Do druge titule u karijeri, nakon one koju je krajem prošle godine osvojio u Stockholmu, stigao je najtežom mogućom stazom.

Anderson je teško prihvatio poraz jer je bio bliži pobjedi. Držao je servis u meču sve do vodstva 4-3 u trećem setu, kada je s dvostrukom greškom omogućio Dimitrovu prvi i jedini break u meču. Bolje je Južnoafrikanac krenuo i u tie-break trećeg seta, ali je Dimitrov bio mirniji kada je bilo najpotrebnije. Meč je završio u 1 sat i 13 minuta po lokalnom vremenu.

Anderson je meč završio s 46 izravnih poena i 13 asova, ali i 52 neforsirane greške, te 7 dvostrukih servis-grešaka. Grigor Dimitrov, koji bi u ponedjeljak trebao uživati u najboljem plasmanu u karijeri, oko 16. mjesta, imao je 29 direktnih poena i 28 neforsiranih grešaka.

Andersonu je ovo bio osmo finale karijere i šesti poraz, te drugi u dvije sedmice. Prošle sedmice je izgubio još jedno dugo finale u tri seta od Marina Čilića u Delray Beachu.

Gledatelji u Acapulcu mogli su uživati i u maratonskom finalu na WTA turniru, u kojem je prva nositeljica i finalistica ovogodišnjeg Australian Opena, 24-godišnja Slovakinja Dominika Cibulkova, pobijedila tri godine mlađu Amerikanku Christinu McHale 7-6(3), 4-6, 6-4 nakon dva sata i 54 minute igre. Mogao je meč potrajati i duže, jer se McHale u trećem setu vratila s 2-5 na 4-5, te je propustila loptu za izjednačenje na 5-5.

Cibukova je u 10. finalu karijere stigla do četvrtog naslova, dok je za Christinu McHale ovo bilo prvo WTA finale u karijeri. 

ATP Acapulco, finale:

Dimitrov (4) – Anderson (5) 7-6(1), 3-6, 7-6(5)

WTA Acapulco, finale:

Cibulkova (1) – McHale 7-6(3), 4-6, 6-4