Tenis
0

ATP Hamburg: Mayer sredio Kohlschreibera, Ferrer njemačku senzaciju Zvereva

Totalsport
David Ferrer (Foto: EPA)
David Ferrer (Foto: EPA)
Španski teniser David Ferrer i Argentinac Leonardo Mayer zaigrat će u nedjeljnom finalu ATP turnira u Hamburgu iz serije 500.

Mayer je prvi osigurao finale, svoje drugo u karijeri, te ujedno drugo u ovoj sezoni, kada je sa 7-5, 6-4 bio bolji od domaćeg predstavnika Philippa Kohlschreibera. Bio je to njihov treći međusobni susret i treća pobjeda argentinskog tenisera, koji očigledno ne leži njemačkom predstavniku.

Susret je trajao malo manje od 90 minuta, a u istom je Mayer konstantno bio taj koji je diktirao tempo. Argentinac je prvi stigao do breaka u prvom servis-gemu Nijemca, no potom je tu prednost ispustio u petom gemu seta. Novi break Mayer je napravio u 11. gemu, a potom je mirno odservirao za osvajanje prvog seta.

U drugom se dogodio sličan scenarij. Mayer je napravio break za 3-1, potom je propustio priliku odservirati za 5-3, no zato je breaknuo Kohlschreibera u najvažnijem mogućem trenutku – pri servisu za ostanak u meču.

Ferrer je u drugom polufinalu imao daleko lakši posao protiv 17-godišnje njemačke senzacije Alexandrea Zvereva. Nakon manje od sat vremena igre Ferrer je slavio sa 6-0, 6-1.

Prvi ozbiljan nastup na ATP Touru uzeo je danak kod mladog Nijemca, koji se jednostavno nije uspio snaći u susretu protiv sedmog igrača svijeta. Podsjetimo, Zverev je do polufinala upisao pobjede protiv igrača iz Top 100, Robina Haasea, Mihaila Južnija, Santiaga Giralda i Tobiasa Kamkea, no igrati protiv Ferrera na zemlji bilo je za njega jedno sasvim novo iskustvo.

Ferrer je odmah na početku dao do znanja njemačkom tinejdžeru da nema što tražiti, barem zasada, protiv njega, te je s tri uzastopna breaka odjurio do prvog seta. Zverev je na početku drugog seta uspio zadržati svoj servis za 1-1, no potom je Španac ponovno napravio niz od pet gemova i izborio 44. finale na ATP Touru!

Ferrer i Mayer igrali su dosada samo jednom, prije dvije godine na travi 's-Hertogenboscha, a tada je Španac prepustio Argentincu svega četiri gema.

ATP Hamburg, polufinale:

Mayer – Kohlschreiber (7) 7-5, 6-4 Ferrer (1) – Zverev 6-0, 6-1