Tenis
11

ATP Halle: Federer i Haas u finalu

Totalsport
Tommy Haas i Roger Federer (Foto: AFP)
Tommy Haas i Roger Federer (Foto: AFP)
U finalu ATP turnira u njemačkom Halleu igrat će drugi nositelj, Švicarac Roger Federer i 34-godišnji Nijemac Tommy Haas, koji na turniru nastupa s pozivnicom ogranizatora.

Da godine ponekad nisu važne, dokazao je svojevremeno drugi, a danas tek 87. teniser svijeta Tommy Haas. Njemački veteran izborio je svoj 23. finale u karijeri. Upravo je u Halleu prije tri godine osvojio svoj zadnji, 12. naslov u karijeri. U nedjelju će se za 13. boriti protiv Rogera Federera, peterostrukog pobjednika turnira koji je izborio svoj sedmi finale na ovom turniru, u gradu u kojem je početkom sedmice službeno dobio svoju ulicu, Aleju Rogera Federera koja vodi prema teniskom kompleksu.

Švicarac je u prvom polufinalu svladao Rusa Mihaila Južnija 6-1, 6-4 nakon tačno 60 minuta igre. Bio je to njihov 13. susret. Rus nije dobio niti jedan meč.

U drugom polufinalu, Haas je svladao svog sunarodnjaka i branitelja naslova Philippa Kohlschreibera 7-6(5), 7-5. Kohlschreiber nije imao niti jednu break-loptu u meču, dok je Haas u drugom setu iskoristio jednu od četiri šanse. Zanimljivo da su dvojica Nijemaca sva tri međusobna ogleda u karijeri odigrali u Halleu. Haas je poveo s 2-1 u pobjedama.

Federer, pak, protiv Haasa ima 10-2 u pobjedama. Švicarac je dobio sva tri prethodna meča na travi, dva puta baš u Halleu, 2005. i 2006. godine u polufinalnim mečevima, te u polufinalu Wimbledona 2009. godine, što je bio i njihov zadnji susret.

 ATP Halle, polufinale:

Haas – Kohlschreiber (8) 7-6(5), 7-5 Federer (2) – Južnij 6-1, 6-4