Tenis
0

ATP Finals: Berdych novim preokretom izbacio Đokovića

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Tomaš Berdych posljednji je polufinalist završnog turnira osmorice najboljih tenisera sezone. Čeh je u posljednjem susretu po grupama preokrenuo meč protiv Španca Davida Ferrera i plasirao se u polufinale.

Nakon što je prvi teniser svijeta, Novak Đoković, izgubio susret protiv sunarodnjaka Janka Tipsarevića, Berdychu se otvorila prilika da bilo kakvom pobjedom osigura plasman u polufinale ATP World Tour Finalsa. Međutim, vjerovatno je sama ta činjenica utjecala na Čeha, barem u početku, te je bio potpuno neprepoznatljiv na terenu. Ferrer je lakoćom osvojio prvi set rezultatom 6-3 prepustivši Berdychu svega pet poena sa svog servisa. Španac je ključni break napravio u osmom gemu.

Sličan scenarij odvijao se i u drugom setu, Ferrer je imao 4-3, servis i 40-15, a onda kao da je stigao neki potpuno drugi Berdych na teren. Čeh je vratio break zaostatka u tom gemu, te u 12. igri drugog seta stigao do još jednog obrata kojim si je osigurao treći set.

Ferrer je nakon propuštene prilike u drugom setu potpuno nestao s terena i Berdych je lakoćom osvojio odlučujući set rezultatom 6-1, te si je "čekirao" kartu za polufinale i susret s Jo-Wilfriedom Tsongom.

David Ferrer će pak morati igrati protiv Rogera Federera, čovjeka kojeg nikada u svojoj karijeri nije pobijedio, a izgubio je čak 11 puta. Posljednji susret bio je upravo u londonskoj O2 Areni prošle sezone i tada je Švicarac u grupi lakoćom slavio sa 6-1 i 6-4. Berdych i Tsonga igrali su dosada tek jednom i to ove sezone u Pekingu kada je sa 6-4, 4-6 i 6-1 bolji bio Čeh.

ATP Finals, 3. kolo:

grupa A

Tipsarević - Đoković 3-6, 6-3, 6-3 Berdych - Ferrer 3-6, 7-5, 6-1

Redoslijed: 1. Berdych 2-1 (5-4 u setovima, 46-43 u gemovima), 2. Ferrer 2-1 (5-2, 36-29) 3. Đoković 1-2 (3-5, 32-42) 4. Tipsarević 1-1 (3-3, 30-27)

Polufinala:

Federer - Ferrer Berdych - Tsonga