Tenis
0

ATP Doha: Nadal teško do pobjede protiv Kuznetsova

Piše: O. T.
Rafael Nadal (Foto: EPA)
Rafael Nadal (Foto: EPA)
Španski teniser Rafael Nadal plasirao se u polufinale ATP turnira u Dohi nakon što je slavio protiv ruskog tenisera Andreya Kuznetsova.

Nadalu, koji se trenutno nalazi na petom mjestu ATP rang-liste, za pobjedu je trebalo dva sata i devet minuta igre, a na kraju je slavio sa 2:1 u setovima (6:3, 5:7, 6:4).

Jasno, španski teniser je bio apsolutni favorit prije meča kada se u obzir uzme podatak da je Rus trenutno 79. teniser svijeta. Međutim, na terenu nije izgledalo tako.

Nadal je bez većih muka osvojio prvi set u kojem je uzeo brejk kod prvog servisa Kuznetsova i do kraja je čuvao prednost te okončao set sa 6:3.

Problemi su nastali u drugom setu kada Kuznetsov uzima brejk i dolazi do vodstva od 3:1. Potom Rus gubi dva servisa i Nadal uspijeva preokrenuti na 4:3. Uslijedio je drugi brejk Kuznetsova za 4:4, a kasnije i treći brejk za 7:5 i izjednačenje u setovima.

U odlučujućem setu igralo se game za game sve dok Rus ne gubi servis i prepušta vodstvo Rafi za 4:3. Potom i španski teniser gubi servis što je nagovijestilo uzbuđenje u završnici. Istina, neizvjesnost nije dugo potrajala i Nadal osvaja set sa rezultatom 6:4 i tako dolazi do konačne pobjede.

U polufinalu Nadal će 9. januara igrati protiv Iliye Marchenka iz Ukrajine.