Nakon jednog sata i 41 minute
0

ATP Beč: Argentinac Del Potro u finalu svladao Slovenca Žemlju

Totalsport
Juan Martin del Potro
Juan Martin del Potro
Argentinac Juan Martin del Potro, osmi teniser svijeta, svladao je u finalu dvoranskog ATP turnira u Beču slovenskog kvalifikanta Gregu Žemlju 7-5, 6-3 nakon jednog sata i 41 minute igre.

Serija pobjeda najboljeg slovenskog i 70. svjetskog tenisera svijeta u Beču zaustavljena je tek u finalu. Nakon što je kao 1. nositelj prošao kvalifikacije, Žemlja je postao prvi Slovenac u historiji koji je dogurao do finala na nekom ATP turniru, u kojem ga je zaustavio prvi nosilac glavnog turnira. Del Potro je u svom 17. finalu karijere stigao do 12. naslova, a trećeg ove sezone.

Nije mu pritom 26-godišnji Slovenac bio lak zalogaj. Žemlja je u prvom setu poveo s 4-2. Del Potro se vratio na 4-4, a onda je Žemlja u 9. gemu propustio tri break-lopte. Argentinac iz Tandila je u 12. gemu napravio drugi break koji mu je osigurao prvi set, a onda je poveo s 3-0 u drugom setu i trasirao put ka pobjedi.

Iako je izgubio finale, Žemlja je bio prezadovoljan s nastupom u Beču.

"Ne samo da sam prvi puta izborio finale na ovom turniru, već i četvrtfinale odnosno polufinale. Bila je ovo sedmica iz snova za mene", rekao je Žemlja.

ATP Beč, finale:

Del Potro (1) – Žemlja 7-5, 6-3