Tenis
0

ATP Barcelona: Nadal i Almagro prebrzi za kišu

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Španski teniseri Rafael Nadal i Nicolas Almagro borit će se za naslov pobjednika ATP turnira u Barceloni iz serije 500, koji se ove sedmice odigrava na zemljanim terenima glavnog grada Katalonije.

"Kralj" zemlje Nadal lovi svoj osmi uzastopni naslov u Barceloni, a do finala je došao na prilično uvjerljiv način. Nakon sat i 12 minuta igre Španac je sa 6-4, 6-0 razbio Kanađanina crnogorskih korijena Milosa Raonica.

Kanadski je teniser pružio solidan otpor samo u prvom setu kada je osvojio tri servis-gema i jednom oduzeo početni udarac Nadalu, no u drugoj dionici meča kao da nije ni postojao na terenu. Naime, od rezultata 5-4 u prvom setu Nadal je nanizao sedam gemova i lakoćom izborio priliku osvojiti 54. naslov u karijeri.

Čovjek koji će mu stajati na tom putu je njegov sunarodnjak Almagro, koji je svom protivniku, Nijemcu Philippu Kohlschreiberu, prepustio svega tri gema. Almagru je trebala 51 minuta da sa 6-2, 6-1 pošalje Nijemca kući, a da pritom nije morao spašavati nijednom svoj servis. Almagro je ispustio svega 10 poena na svom početnom udarcu, dok je u četiri od sedam break-prilika oduzimao servis Kohlschreiberu.

Susret Nadala i Almagra u finalu bit će njihov 10. međusobni, a trenutni je rezultat čistih 9-0 za nekad prvog tenisera svijeta. Šaviše, u devet odigranih mečeva Almagro je uzeo samo dva seta, dok je u mečevima na zemlji to uspio jednom.

Recimo i da je današnji (subota) program poremetila kiša, koja je pak najavljena i za finalni dan u nedjelju.

ATP Barcelona, polufinale:

Almagro (4) – Kohlschreiber (8) 6-2, 6-1 Nadal (2) – Raonic (5) 6-4, 6-0