Djedica za primjer
0

VIDEO / Argentinac sa 95 godina najstariji rangirani teniser svijeta

Totalsport
Artin Elmayan
Artin Elmayan
Artina Elmayana ni godine ne mogu spriječiti da se bavi sportom, tačnije tenisom. U 96. godini života Elmayan je 26. teniser svijeta na ITF-ovoj (Međunarodna teniska organizacija) rang-listi za igrače iznad 85 godina.

Argentinac rođen u Armeniji prigrlio je tenis u 40. godini života, a danas je s 95 na leđima najstariji rangirani teniser svijeta. Rang-listu tenisera iznad 85 godina predvodi Talijan Angelo Sala, koji će u decembru napuniti "tek" 86.

Nakon Elmayana drugi najstariji teniser na listi je Poljak Eugeniusz Czerepaniak kojem je 91, a zauzima 25. mjesto, dok je treći po godinama Australac Neville Halligan (90) koji se nalazi na odličnom osmom mjestu.

S obzirom da ne nastupa na međunarodnim turnirima, Elmayan uglavnom igra protiv svojim sunarodnjaka koji su uglavnom 10 godina mlađi.

"Igram u konkurenciji 85+ jer ne postoji grupa od 90+. Uglavnom moram igrati protiv igrača dosta mlađih od sebe", rekao je Elmayan za Reuters, te istaknuo kako je uglavnom zadovoljan svojim rezultatima.

"Nisam loš. Ponekad osvojim i drugo mjesto na turniru. Prošle sam sezone ugrabio dva druga mjesta. Znate, tu nema tajni. Sve više-manje ovisi u kakvom ste stanju toga dana", ispričao je 95-godišnji djedica koji tri puta sedmično vozom putuje iz predgrađa Buenos Airesa na treninge u sklopu stadiona nogometnog kluba River Plate, Monumentala.

"Ako mi tijelo i stopala dopuste, ne namjeravam ubrzo prestati. Svaki put kada izađem iz voza i prošetam se do terena, moje tijelo se opusti i spreman sam za trening", kaže rođeni Armenac koji se prisjetio nedavne anegdote nakon poraza od sunarodnjaka Garcije u tri seta.

"Pitao me nakon što sam dušu ispustio na terenu da li sam za to da odemo otrčati! Na to sam mu ja uzvratio: Jesi li ti normalan?", našalio se Elmayan nakon čega se prisjetio svojih teniskih početaka.

"Niko mi nikada nije pokazao kako se drži reket. Sve sam kopirao iz jednog našeg sporta koji se igra drvenim reketom i spužvastom lopticom", rekao je djedica koji je još uvijek u sretnom braku s 88-godišnjom suprugom, te ima kćerku i dvoje unučadi.

"Prvo moram jesti da bih mogao igrati tenis. To je moja svakodnevnica da bih ostao u formi. Tenis mi pomaže da ne dobijem trbuh, da smanjim probleme s holesterolom i smanjim rizike od svih ostalih zdravstvenih tegoba. Kada bih prestao, udebljao bih se u roku dva mjeseca", zaključio je Elmayan.