Uvertira za Wimbledon
0

Andy Murray pobjednik ATP Queen's Cluba

Totalsport
(Foto: Reuters)
Najbolji britanski teniser, Andy Murray, pobjednik je Queen's Cluba, londonskog ATP turnira na travi. U finalu je pobijedio Francuza Jo-Wilfrieda Tsongu 3-6, 7-6(2), 6-4 nakon dva sata i 25 minuta borbe

Gledatelji koji su ispunili stadion u Kraljičinom klubu imali su finale kakav su samo poželjeti mogli. Dug, kvalitetan, neizvjestan, a na kraju je slavio domaći predstavnik. Murray je drugi puta u karijeri osvojio ovaj turnir. Prvi put je to učinio prije dvije godine, kada je u finalu pobijedio Amerikanca Jamesa Blakea. Tada je postao prvi Britanac nakon 1938. godine koji je osvojio ovaj turnir.

Tsonga je igrao odličan tenis do finala, pobijedio je i prvog tenisera svijeta, Španca Rafaela Nadala. Bio je odličan i u finalu, ali Murray je ipak bio bolji. Britanac je zaslužio pobjedu.

Prilika koju će Tsonga pamtiti je situacija u kojoj je imao set i dvije break-lopte kod 5-5 u drugom. Nije to uspio iskoristiti, a novu pravu šansu nije dobio.

Francuz je prvi set osigurao s breakom u šestom gemu. Pritom je spasio tri-break lopte. U drugom Murray nije iskoristio nove četiri, kao niti Tsonga spomenute dvije, pa je odlučivao tie-break u kojem je Murray uvjerljivo slavio sa 7-2.

Treći set je Murray riješio s breakom u petom gemu. Tada je napokon kapitalizirao jednu od ukupno čak 10 break-lopti u meču.

Murray je izazvao pravi delirij na tribinama kada je odigrao poluvolej kroz noge na gem-loptu za vodstvo 5-3 u trećem setu.

"To je udarac koji znam odigrati na treningu, ali ga dosad nisam baš prakticirao u mečevima", rekao je kasnije Britanac.

Budući da je u nedjelju cijeli dan padala kiša, ovo je bilo treće finale Queen's Cluba kojw se odigralo u ponedjeljak, nakon 1979. i 1987. godine. U nedjelju su Murray i Tsonga tako odmjerili snage samo u stolnom tenisu. Pobijedio je Tsonga s 2-1 u setovima. No, onaj ''pravi'', teniski meč, dobio je Murray. Bila je to njegova peta pobjeda protiv Tsonge u šestom ogledu.

Na kraju, recimo da je Murray u 26. finalu karijere na ATP World Touru stigao do 17. naslova, a prvog ove godine. Tsongi je ovo bio osmo finale u karijeri, ostao je na pet osvojenih titula.

ATP Queen's Club, finale:

Murray (2) – Tsonga (5) 3-6, 7-6(2), 6-4