Finalni meč teniskog turnira
124

Andy Murray deklasirao Rogera Federera u borbi za zlato

Totalsport
Andy Murray (Foto: AFP)
Britanac Andy Murray ostvario je najveći uspjeh u karijeri, osvojio je zlatnu olimpijsku medalju u Wimbledonu. U finalu je pobijedio prvog tenisera svijeta, Švicarca Rogera Federera, 6-2, 6-1, 6-4.

Već i iz samog rezultata jasno je koliko je Murray bio uvjerljiv i dominantan protiv tenisera koji je ove godine osvojio svoj sedmi Wimbledon, svladavši prije samo mjesec dana u finalu baš Murrayja u četiri seta.

Britanac je držao servis cijeli meč, te je realizirao pet od deset break-lopti. Federer je, doduše, imao devet break-lopti, dvije u prvom i sedam u drugom setu, ali ljubimac domaće publike ih je sve spasio. Ovo je definitivno bio njegov dan i njegov najbolji meč u karijeri na ovako visokom nivou.

Murray nikada nije osvojio Grand Slam naslov, ali je ove godine u Wimbledonu napokon igrao svoj prvi finale. Federer je tada bio bolji, ali Škot mu je naplatio taj poraz s kamatama. Nakon 2-2 u prvom setu, Murray je osvojio devet gemova u nizu! U trećem setu je oduzeo servis Švicarcu u petom gemu, mogao je napraviti još jedan break, nije uspio, ali je čvrsto držao svoj. Federeru nije pružio ni najmanju šansu.

Federer sa svojom igrom sigurno može biti prilično razočaran. Napravio je samo 24 direktna poena, uz 31 neforsiranu grešku, ali to ne umanjuje veličinu pobjede Murrayja koji je imao 27 direktnih poena i samo 17 neforsiranih grešaka.

Murray sada ima 9-8 u pobjedama nad Federerom. Od njega je triput izgubio finalne mečeve na Grand Slam turnirima. No, ovoga puta je deklasirao Federera u velikom finalu i osvojio zlato, "prvo za britanski tim i državu, a tek onda za sebe", kako je najavljivao uoči finala.

U nedjelju će igrati i za drugo zlato, s Laurom Robson protiv bjeloruske kombinacije Azarenka / Mirnji u finalu mješovitih parova.

Federeru je ovo četvrti nastup na igrama i prva pojedinačna medalja...

OI, tenis (muški), finale:

Murray (3) – Federer (1) 6-2, 6-1, 6-4