Tenis
0

Andre Agassi ulazi u Tenisku kuću slavnih

Totalsport
Andre Agassi (Foto: AP)
Andre Agassi (Foto: AP)
Iako se službena objava očekuje u četvrtak, sasvim je sigurno da će Amerikanac Andre Agassi biti proglašen novim članom Teniske kuće slavnih u Newportu.

Osmerostruki pobjednik Grand Slam turnira, najmanje jednom na svakom od četiri takva kroz godinu, bit će predstavljen na inauguraciji 9. jula ove godine. Iz same organizacije najavili su u četvrtak posjet javnoj osnovnoj školi u Las Vegasu, čiju je izgradnju finansirao i koja nosi njegovo ime.

"Valjda ne dolaze da bi mi iščupali srce iz prsa", odgovorio je 40-godišnji Amerikanac u sebi svojstvenom, humorističnom stilu, na novinarsko pitanje osjeća li se novim članom Kuće slavnih.

"Vjerujem da je kuća slavnih definitivna potvrda dostignuća jednog sportiste", dodao je.

Na njegov se ulazak u društvo izabranih tenisera, teniserki i teniskih djelatnika čeka od 3. septembra 2006. godine, kada je odigrao svoj posljednji takmičarski meč kao ATP-ov profesionalac. Dogodilo se to u trećem kolu US Opena, u porazu od Nijemca Benjamina Beckera.

Prvi Grand Slam naslov Agassi osvojio je 1992. godine u Wimbledonu pobijedivši u finalu Gorana Ivaniševića. Posljednji je uzeo 2003. godine na Australian Openu, koji je osvajao najviše, čak četiri puta. Dvaput je osvajao US Open, a jednom (1999.) i Roland Garros.

Profesionalac je postao kao 16-godišnjak 1986. godine, koju je završio na 91. mjestu ATP liste. Na čelo iste prvi je put izbio 1995. godine, te je poziciju držao ukupno 30 sedmica.

Velikoj počasti koja će mu biti ukazana ovog ljeta očito nije naškodilo ni priznanje da se u drugoj polovini devedesetih godina prošlog stoljeća drogirao kristalnim metamfetaminom. Otkriće je to koje je samostalno objavio u autobiografiji "Open", izdanoj 2009. godine.

U Kući slavnih priključit će se supruzi Steffi Graf, njemačkoj teniserki s 22 Grand Slam naslova, koja je predstavljena 2004. godine. S njom je u braku već deset punih godina.