Tenis
157

Amer Delić za Klix.ba: Džumhur protiv Berdycha nema šta izgubiti, spreman je za meč

Piše: Edin Isanović
Amer Delić na meču protiv Đokovića na Australian Openu (Foto: AFP)
Amer Delić na meču protiv Đokovića na Australian Openu (Foto: AFP)
Amer Delić je aktuelni selektor Davis Cup reprezentacije BiH. U svojoj karijeri prvo je nastupao pod zastavom SAD-a, ali je 2009. godine zaigrao za najbolji tim naše zemlje. Za Klix.ba kaže kako se veseli posljednjim uspjesima Damira Džumhura.

"Definitivno, kao selektor sretan sam njegovim posljednjim rezultatima. Kao Damirov prijatelj još sam sretniji, jer ovakvi uspjesi daju potrebno samopouzdanje za naredne mečeve", kaže Delić.

Šef bh. državnog tima naglašava kako je pozitivno iznenađen reakcijom bh. javnosti. Napominje koliko će ovi sjajni rezultati utjecati na popularizaciju tenisa u BiH.

"Drago mi je kada vidim ili pročitam da naši novinari pišu i pričaju pozitivno o tenisu. Nadam se da će uspjesi svih naših tenisera, muških i ženskih, pozitivno odraziti na generacije koje dolaze", rekao je Delić.

Na pitanje koliko Damir može protiv Tomasa Berdycha, selektor je odgovorio kako je jedino mjerilo teren.

"Na papiru ne može previše, ali je jedino mjerilo teren. Samopouzdanje je velika stavar u sportu. Apsolutno, Damir ne može ništa izgubiti,a može puno toga dobiti. Berdych je jedan od najboljih tenisera svijeta. I to s razlogom", kazao je Delić.

Nekadašnji teniski reprezentativac BiH istakao je kako je Novak Đoković napravio lijep potez kada je pohvalio nastupe našeg tenisera.

Osvrnuo se i na Australian Open u vrijeme kada je on igrao. Napomenuo je da je i tada bilo izuzetno toplo.

"Sjećam se da su 2009. godine, kada sam igrao u 3. kolu, bile ekstremno visoke tempereture. Jedna od sakupljačica loptica se onesvijestila na mom terenu. Takve okolnosti mogu biti opasne ako nisi pripremljen. Razgovarao sam sa Damirom, on se kondiciono osjeća odlično, što je jako bitno. To je njegov veliki bonus“, dodaje Amer.

Delić potcrtava kako nije iznenađen podrškom koju Džumhur ima od bh. pristalica.

"Naši navijači su legendarni. Za vrijeme mojih mečeva nije bilo harmonike, ali je bilo pjevanja".

Kaže kako je cilj Davis Cup reprezentacije BiH da uvijek ide korak dalje, prema svjetskoj grupi.

"Ovakvi rezultati, kao što ih bilježi Damir, mogu pomoći svima. Nadam se da ih ove pobjede dodatno motivišu", rekao je Delić.

Na kraju je istako kako živi u SAD- a, u gradu Austinu, država Texas. Kroz šalu kaže kako za njega slobodno vrijeme ne postoji.

"Trenutno sam sa zaručnicom u pripremama za vjenčanje. Što ostane slobodnog vremena probam da igram golf ili da trčim. Planiram ove godine da učestvujem na New York maratonu", rekao je Delić.