Novi detalji autobiografije
0

Agassi je svjesno puštao mečeve!

Totalsport
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Španski sportski dnevnik Marca donijela je recenziju autobiografije Andrea Agassija pod nazivom Open otkrivši još novih sočnih detalja iz knjige.

Slavni američki teniser, piše Marca, surađivao je na njoj s nagrađivanim piscem J.R. Moehringerom. Osim već otkrivenih detalja o drogiranju i očevom zlostavljanju, Marca donosi dijelove biografije u kojima Agassi ironizira i ismijava ponajbolje svjetske tenisere svog vremena, posebno sunarodnjake.

O Peteu Samprasu Agassi je tako napisao da je oduvijek bio poput robota, zanimljiv koliko i papagaj. Kaže da mu je ponekad čak i zavidio na tome.

“Da, volio bih da sam mogao oponašati njegov spektakularni manjak inspiracije, zapravo manjak ikakve potrebe za inspiracijom”, napisao je Agassi o možda najvećem teniseru svijeta svih vremena.

Jednom se, navodi se, kladio sa svojim trenerom Bradom Gilbertom koliku će napojnicu Sampras ostaviti hotelskom službeniku nakon što je ovaj otišao uparkirati njegov automobil. Gilbert i Agassi pozvali su momka sebi nakon što je odradio posao. Rekao im je da mu je Sampras ostavio – jedan dolar.

Najviše je Agassi “nagazio” Michaela Changa, još jednog Amerikanca. Posebno ga je iritiralo što je Chang za svoje najveće pobjede zasluge pripisivao Bogu.

“Zahvaljivao je Bogu, govorio da mu Bog daje snagu za pobjeđivanje. Mene je to vrijeđalo. Zašto bi se Bog uplitao u pitanje teniskog meča, zašto bi bio protiv mene, a za njega. Meni je to zvučalo smiješno i uvredljivo.”

Pobjeđivao je zbog toga, navodi se, Changa s neviđenim guštom, udarajući loptice protiv njega s posebnom žestinom. Dobio je Changa u 15 od njihova 22 meča.

Teško je, kaže, otrpio Changovu pobjedu na Roland Garrosu 1989. godine.

“To mi se ogadilo. Kako se dogodilo da baš Chang, uz sve ostale tenisere, osvoji Grand Slam prije mene?”

Također je u autobiografiji Agassi priznao da nije volio Jima Couriera, Thomasa Mustera, Jevgenija Kafeljnikova, Jeffa Taranga i, posebno, Borisa Beckera. Zasmetalo ga je što je Becker jednom prilikom izjavio da je “posebno antipatično što mu Brooke Shields tokom meča šalje poljupce iz lože”.

Zbog toga je, tvrdi, namjerno pustio meč baš Michaelu Changu 1996. u polufinalu Australian Opena, samo da u finalu ne bi morao igrati protiv Beckera.

“Bilo je to jako teško. Tankirati je zapravo teže nego pobijediti ukoliko želiš da publika to ne primijeti”, napisao je Agassi, prisjetivši se da je za taj poraz svojevremeno optužio “neljudsku vrućinu na terenu”.