sport
0

Tekvando: Šest bh takmičara na SP-u u Pekingu

FENA
Na Svjetskom prvenstvu u tekvandou od 17. do 22. maja u Pekingu Bosnu i Hercegovinu predstavljat će šest takmičara, po tri u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Kod muškaraca nastupit će Ivan Krajina (u kategoriji do 62 kg, član TK Fojnica), Igor Đukanović (do 78 kg, Kozara, Prijedor) i Mufid Isaković (do 84 kg, Akademija Zejd, Sarajevo), a kod žena Selma Dilek (do 47 kg, Zlatni ljiljani, Sarajevo), Marija Matić (do 63 kg, TK Kozara, Prijedor) i Ivana Brnić (do 67 kg, Magone, Livno).

Prema riječima selektora Ahmeta Dileka, reprezentativci su se zbog nedostatka novca pripremali individualno u svojim klubovima, a samo su se dva puta okupili na vikend pripremama.

"U ovom trenutku od naših takmičara teško se može očekivati visoki plasman, jer je evidentno da zaostajemo za svijetom i Evropom. Cilj nam je da naši mladi borci na najvećim takmičenjima stiču neophodno iskustvo. Siguran sam da će svi pružiti maksimum i u slučaju povoljnog žrijeba pokušati ostvariti koju pobjedu u kvalifikacijama", kazao je Dilek.

U vodstvu puta u Peking još će biti predsjednik i generalni sekretar Tekvando Saveza BiH Željko Puljić i Belmir Berberović, koji će učestvovati u radu kongresa Svjetske tekvando asocijacije (WTF), u kojoj će bh. savez nakon tri godine ponovo biti punopravni član.

Najbolje bh. seniore u oktobru očekuju svjetske (Machester) te u januaru 2008. evropske kvalifikacije (Istanbul) za olimpijske igre u Pekingu.