sport
168

Team GIRO jedini predstavnik BiH na 73. Trkama kroz Albaniju

Klix.ba
Takmičarska ekipa udruženja Giro di Sarajevo, Team GIRO, otputovala je danas za Tiranu odakle će sutra startati prva etapa 73. Trke kroz Albaniju. Radi se o međunarodnoj cestovnoj pozivnoj trci koja se redovno održava više od tri decenije i na kojoj će takmičari iz sedam zemalja ukupno preći skoro 600 kilometara.

Team GIRO je jedina ekipa iz Bosne i Hercegovine koja je dobila pozivnicu za ovaj nastup, a koliko je jaka konkurencija dokazuje i činjenica da na Tour of Albania nacionalni savezi Crne Gore, Makedonije i Kosova šalju svoje prve selekcije. Pored njih, tu su i ekipe iz Njemačke, Italije i Albanije.

"Veoma smo sretni zbog poziva i nevjerovatno ponosni na činjenicu da je Biciklistički savez Albanije prepoznao kvalitet naše ekipe pored mnogih iz regiona. Mi i na ovu trku idemo, kao i na svaku drugu, sa ubjeđenjem da biciklizam nema granice i da ideju o bajkovitim gradovima, gradovima naklonjenim biciklizmu, nosimo iz Sarajeva i u zemlje regiona", rekao je Emir Hulusić, Team Manager ekipe.

Trka donosi šest etapa koje su u prosjeku dužine 100 kilometara, uz jedan hronometar koji se vozi na otvaranju u Tirani koje će biti upriličeno sutra. Team GIRO koji inače broji šest vozača, na trci će predstavljati dvojica takmičara iz Elite kategorije, Emir Hulusić i Edin Durmišević, a biće pojačani i Josipom Čerkezom iz ekipe Meridiana Kamen. Ekipu je također trebao pojačati i Miloš Radičević iz ekipe Zmaj od Bosne iz Tuzle, ali je zbog tehničkih razloga to bilo neizvodljivo. Ali iz Zmaja je u ekipu za ovu priliku stigao naš najtrofejniji biciklista i iskusni trener Hajrudin Trle, koji će na trci preuzeti ulogu Team Managera.

"Za našeg šefa imamo samo riječi hvale. S njim smo trenirali prošle godine na pripremama za Sarajevo Grand Prix, a vodio nas je i na trci Banja Luka – Beograd. On je majstor svog zanata i uvjereni smo da boljeg vođu nismo mogli imati na jednoj međunarodnoj trci. Njegovo iskustvo je neprocjenjivo i uvjereni smo da možemo do dobrog rezultata", dodaje Hulusić.

Team GIRO je amaterska biciklistička ekipa udruženja Giro di Sarajevo koja dijeli iste ciljeve kao i matično udruženje – promociju biciklizma. Ekipa je na domaćim nastupima do sada osvojila na desetine medalja, iznjedrila je prvog juniorskog prvaka BiH u brdskom biciklizmu, Haruna Šmrkovića a tu titulu je nekoliko godina, također za Giro, odbranio i Benjamin Murić. Team Manager ekipe Emir Hulusić je bivši viceprvak države u cestovnom biciklizmu a trenutno vrši i funkciju kapitena cestovne reprezentacije BiH. Edin Durmišević je također bivši viceprvak BiH, Zoran Milišić je bivši prvak u brdskom hronometru, dok je Tarik Imamagić trenutni viceprvak BiH u kategoriji Masters A.

Team GIRO će i u Albaniji nastupati pod sloganom #ZaBajkovitoSarajevo, uz medijsko pokroviteljstvo portala Klix.ba, a put na ovu trku pomogli su i BH Telecom, Porsche Sarajevo, Kakanj Cement, Konzum, Ciklo Centar i Muscle Freak.