sport
0

Taekwondoisti iz Novog Grada najbolji na turniru u Italiji

Sarajevo-x.com
Takmičari taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo su i ovog vikenda bili veoma uspješni. Naime, tim od pet takmičara, predvođeni trenerom Harisom Husićem, je u italijanskom gradu Alessandriji, na internacionalnom turniru mira "Alessandria Peace Tournament", osvojio titulu najbolje ekipe.

Naši takmičari su u ekipnom sistemu takmičenja, u prvom kolu savladali predstavnike Hrvatske sa 4:1, u drugom kolu takmičenja bili su bolji od tima iz Izraela 4:1 i na kraju savladali tima domaćina sa 5:0. U ukupnom skoru, naši takmičari su ostvarili 13 pobjeda i 2 izgubljene borbe, pobjedili sve ekipe i zasluženo slavili na prvom mjestu: Nejla Kaljanac, do 53 kg (3 pobjede), Alen Čukurija, do 63 kg (3 pobjede), Elvedin Avdović, do 54 kg (3 pobjede), Samir Selimović, do 68 kg (2 pobjede), Emir Kaljanac, do 58 (2 pobjede).

"Već četvrtu godinu za redom naš tim je gost velelepnog italijanskog gradića Alessandria. Na turniru mira, koji se organizira već četvrtu godinu, učestvuju takmičari iz nekoliko zemalja različitih vjeroispovjesti. Takmičenje je organizirao tehnički direktor Alessandria Taekwondo Centra Antonio Paoletti, a svojim prisustvom i obraćanjem manifestaciju su uveličali velikodostojnici sve tri konfesije i sam gradonačelnik Alessandrije. Takmičenje se odvijalo u prijateljskom ozračju, ali i uz kvalitetnu borbu koju je krasilo fair play ponašanje. Svaku ekipu predstavljalo je po pet boraca među kojima je bila i jedna ženska predstavnica. Naša ekipa je ovom prilikom pokazala najkvalitetniji nastup i zasluženo osvojila naslov prvaka. Mada, prvenstveni cilj našeg boravka, bio je širenje prijateljstva i tolerancije među pripadnicima različitih naroda i vjera. Smatramo da su sport, posebno taekwondo, istinski veleposlanici mira. Naši predstavnici, zajedno sa kolegama iz ostalih dijelova svijeta i ovaj su put tokom takmičenja i druženja pokazali da sport nema granica", izjavio je trener kluba Haris Husić