sport
126

Taekwondo: Selimović, Borić i Husić prvaci Balkana

Klix.ba
Takmičari taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo su u sastavu reprezentacija Bosne i Hercegovine ovog vikenda učestvovali na Balkanskom prvenstvu za kadete, juniore i seniore koje se održalo u slovenskom Mariboru.

U konkurenciji od 432 takmičara iz 11 nacionalnih selekcija Bugarske, Rumunije, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Albanije, Turske, Kosova, Slovenije, Hrvatske i BiH, naši predstavnici su ostvarili izvanredan rezultat osvojivši ukupno šest medalja i to tri zlatne, dvije srebrene i dvije bronzane medalju.

Zlatne medalje i zvanične titule balkanskih prvaka su osvojili Samir Selimović u konkurenciji juniora do 78 kg, Adna Borić u konkurenciji kadetkinja preko 59 kg i Nedžad Husić u konkurenciji kadeta do 41 kg koji je ponio i titulu za ferplay prvenstva.

Srebrene medalje su osvojili Armin Gredić u konkurenciji seniora do 80 kg i Almin Avdović u konkurenciji juniora do 78 kg.

Bronzane medalje su osvojili Fatima Bjelić u konkurenciji juniorki do 63 kg i Jusuf Ali Rašidagić u konkurenciji kadeta do 45 kg.

Alen Čukurija, Edna Abaspahić, Kerim Omerbegović, Sadmir Habibović su nažalost poraženi u kvalifikacionim borbama.

Na prvenstvu u cjelokupnom poretku a na osnovu pojedinačnih rezultata reprezentacija Bosne i Hercegovine je zauzela 3. mjesto iza selekcija Turske i Srbije, sa ukupno osvojenih 31 medaljom i to 5 zlatnih, 7 srebrenih i 19 bronzanih.

"Takmičari našeg kluba se već šestu godinu za redom vraćaju sa zlatnim medaljama sa Balkanskog prvenstva, što dovoljno govori o kontinuitetu rezultata. Ovo je bila još jedna provjera forme koju su zadovoljili gotovo sa najvećim ocjenama. Do kraja sezone ostaje još jedno takmičenje u Italiji za dva vikenda, pa krajem novembra nastup na Evropskom prvenstvu za klubove koje je i glavna odrednica ove sezone", izjavio je Haris Husić, trener kluba.